26.09.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Villa Bosphorus Çengelköy koyda yer aldığı için rüzgar almıyor. Kumsalında ördeklerin bulunduğu mekanın küçük bir iskelesi de var. Burada yemek yerken sakin bir sahil kasabasındaymış gibi hissediyorsunuz. Mekanın sahiplerinden Bülent Afşar 25 yıldır balık restoranı işinde. Komilikle başladığı bu işi, şimdi ailesiyle birlikte beş restoranın sahibi olarak sürdürüyor. Ailenin ilk açtığı balık lokantası Kandilli Balıkçısı. Bu balıkçıyı Villa Bosphorus Beylerbeyi ve İskele izlemiş. Afşar "Abimle ben, kuzenlerimizle birlikte çalışıyoruz. Böyle olunca para bir yerde -ailede- toplanıyor. Hepimiz bir dönem garson, komi olarak çalıştık. Mutfaktan geldiğimiz için bu işi tam olarak öğrendik" diyor. Boğazın Anadolu yakasındaki ünlü balık lokantalarından Villa Bosphorus Beylerbeyinin geçtiğimiz ay iki kardeşi oldu: Villa Bosphorus Çengelköy ve Deniz Yıldızı. Çengelköyde bulunan bu iki mekanın manzarası, iki köprüyü de gören Villa Bosphorus Beylerbeyinden aşağı kalmıyor. Her iki restoran da deniz kıyısında. Ve Boğaziçi Köprüsünü tam karşıdan seyredebiliyorsunuz. İki katlı ve büyük bir bahçeye sahip olan Villa Bosphorus Çengelköy her ne kadar balık lokantası olsa da müşterinin isteğiyle mönüsüne et çeşitleri de eklenmiş. Balık sevmeyenleri mönüde 22 çeşit et yemeği bekliyor. Bu et yemekleri arasında soya soslu bonfile, patlıcanlı tavuk gibi seçenekler var.Mekanın kardeşi olan Deniz Yıldızı ise Villa Bosphorus Çengelköye göre daha iddiasız bir restoran. Her iki mekanın sandalyeleri, masaları aynı olsa ve dekorasyonu birbirine çok benzese de Villa Bosphorus Çengelköy konumu ve binası nedeniyle daha dikkat çekici. Deniz Yıldızının mönüsü tamamen balık yemeklerinden oluşuyor. Yani burada et yok. Afşara bu kadar balık restoranı içinde nasıl başarılı olduklarını ve beş lokanta açabildiklerini soruyoruz. Şöyle cevap veriyor: "Ardahanlılar müşteriye çok sıcak davranır. Müşteri bizim için çok önemli. Müşteriye değer vermedin mi bu sektörde anında bitersin. Ona içten davranıyoruz. Boğaz kıyısında o kadar çok restoran var ki, bu saatten sonra tek bir yanlış yaptığın an müşteriyi kaçırırsın. Ayrıca artık balık konusunda uzman sayılırız."Afşar balık konusunda iddialı olduklarını şu sözlerle belirtiyor: "Kalamardan artanları kokoreç yapıyorlar. Biz kokoreçimize balık artıklarını koymuyoruz. Mesela lüferin sadece ızgarası olur, buna dikkat etmiyorlar. Bazı balık restoranlarında balıkları olmayacak malzemelerle olmayacak şekilde pişiriyorlar. Biz balığı olabildiğince sade sunuyoruz." Balıkçıda 22 çeşit et yemeği de var Afşar, balıklarını balıkçı teknelerinden aldıklarını söylüyor: "Balıkçılar balıklarını toplayıp ilk olarak bize gelirler. Sabah gelen balıkları ustamızla birlikte tek tek inceleriz. Kimin balığı daha iyiyse onu seçeriz."Restoranın ustası Cemil Özer de Ardahanlı. Ayrıca Bülent Afşarın akrabası. 26 yıl balık restoranlarında çalışan Özer son 10 yıldır hizmet verdiği Körfez Restorandan Villa Bosphorus Çengelköye geçmiş. Özer, istek üzerine restoranda suşi de hazırladıklarını belirtiyor. Mekanın en beğenilen yemekleri birkaç çeşit balığın yer aldığı Villa Boshporus tabağı, ıspanaklı balık mantısı, balık köftesi, hamsi, lakerda, ahtapot salatası ve krepli baklava.Afşarların balıkçılarının ünlü müşterileri arasında İbrahim Tatlıses, Erdal İnönü, Mesut ve Berna Yılmaz var. Bu ünlü müşterilerin dışında denize paket servisi yapıldığı için tekne ve yat sahipleri de restoranın müdavimleri. Afşarın anlattığına göre Ataköy Marinadan tekneyle çıkarken arayıp "Bizim balıkları hazırlayın, almaya geliyoruz" diyen müşteriler bile var.Villa Bosphorus Çengelköyde, Deniz Yıldızına göre biraz daha pahalıya karnınızı doyuruyorsunuz. Bosphorus Çengelköyün otoparkı da var. Deniz Yıldızının yok. Ancak aracınız görevliler tarafından Bosphorus Çengelköyün otoparkına bırakılıyor. Denize paket servisi yapılıyor