PazarAşerirken sağlıklı beslenmek mümkün

Aşerirken sağlıklı beslenmek mümkün

27.10.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Anne adaylarının hem en mutlu olduğu, hem de en çok zorlandığı dönemlerden birisi olan hamilelik bulantıları ve aşermesi döneminde sağlıklı beslenmek mümkün. Endişelenmenizi gerektiren konu ise aşermelerin ne düzeyde olduğudur.

Aşerirken sağlıklı beslenmek mümkün

FERİDE AĞIR- Gece yarısı bir koşu dondurma alsın diye eşinizi dışarıya mı gönderiyorsunuz?

Haberin Devamı

Bol kaşarlı incecik sucuklu pizza için ölüyor musunuz?

O zaman hamilelik aşermesine hoş geldiniz. Hamilelikte aşermek normaldir. Aslında birçok kadın hamileliğinin bir kısmında bunu yaşar.

Endişelenmenizi gerektiren aşermelerin ne düzeyde olduğudur. Eğer sadece abur cubura aşeriyor, sağlıklı gıdalar sizi cezbetmiyorsa bir sorun var demektir. Sağlıklı besinlerin bile fazla fazla tüketilmesi aşırı kilo alımına ve hamilelik komplikasyonlarına yol açabilir. Bu nedenle hayatın her anında olduğu gibi hamilelik aşermesinde de dengeli olmak önemlidir.

Danışanıma yazdığım kurabiyeyi aşerdim

Hamilelik döneminde hamile kadınların neden belirli gıdaları arzulama eğiliminde olduklarına dair birçok teori vardır. Mutlu, üzgün, endişeli olmak gibi duygular birçok insanı sakinleşmek adına belli gıdalara yöneltebilir.

Haberin Devamı

Örneğin canınız sıkkındır, bir paket çikolata bu sorunu geçici olarak çözebilir.

Bazen insanlar bilinçaltı etkisi ile de bazı gıdaları yemek isterler. Örneğin bir danışanım ben ilk oğluma hamileyken çikolatalı kurabiye yazmamı istediğinde günlerce onun tarifini anlattığı kurabiyeleri aşermiştim. Diyetisyen olarak bütün gün farklı insanlar ve farklı yemeklerle haşır neşir olmak, listelere danışanların canının istediği yemekleri yazmak da hamileyseniz aşerme olasılığınızı artırıyor.

‘Şımarık aşerme’ kiloya sebep olur

 Birçok hamile kadın ise hormonların değişimi sonucu bazı yiyecekleri aşermekten ziyade hak ettiğini düşündüğü için yemek ister. Yani karnında bir çocuk taşıyorsa o zaman yemeği hak etmiştir. Bu sebeple aşerme duygusunun arkasına sığınarak çok fazla ve gereksiz gıda tüketmeye başlar. Eğer bu ‘şımarık’ aşermeleri ile baş edemez ise gebeliği muhtemelen aşırı yağlanma ve kilo artışı ile tamamlamak zorunda kalacaktır.

Hamilelik sonrası minik bir bebeğin sorumluluğuna ek olarak aldığı aşırı kiloların verdiği rahatsızlıklarla da baş etmek zorunda kalır. Bebeğinizin sağlıkla büyümesine yardımcı olmak için neyi yemeniz ya da neden kaçınmanız gerektiğini bilmek gerekir. Örneğin bazı hamileler aşırı mide bulantıları nedeniyle hamileliklerinin büyük bir kısmını tuzlu atıştırmalıklar yiyerek geçirirler. Bu durum hem bebeğin gelişimini, hem de annenin sağlığını zora sokan bir durumdur. Ancak bu durumla nasıl baş edeceğinizi bilirseniz daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Waffle yerine elma yiyince aşerme geçmez

Canınızın istediği bir yiyeceği yemeden aşermelerinizin geçmediğini fark edeceksiniz. Örneğin wafflee aşerdiğinizde yerine yarım elma yemek bu isteğinizi kesmeye yetmeyecektir. Bazen tuhaf da olsa o yiyeceğe karşı olan arzunuzu tatmin etmez. Ancak her arzunuza boyun eğerseniz, hamileliğiniz boyunca planladığınızdan çok daha fazla kilo alabilirsiniz. Eğer aşırı kilo almadan bu aşermelerinizle baş etmek istiyorsanız aşağıda sizlerle paylaşacağım ip uçlarını takip edin:

1)Fiziksel olarak açmıyım yoksa psikolojik açlık mı bu hissettiğim?

2) Kendinizi oyalayın ve dikkatinizi dağıtın

3) Gerçekten ne aşerdiğinize karar verin

4) Mümkünse benzeri ile değiştirin (1 büyük kase cips yerine 1 küçük kase patlamış mısır gibi)

Haberin Devamı

5) Kendinize besinleri yasaklamayın

6) Porsiyonlarınızı kontrol edin

7) Aşermelerinizi tetikleyecek durumlardan kaçının

8) Yemek yiyerek değil masaj yaptırarak rahatlayın

9) Kurt gibi acıkacak kıvama gelmeden yemek yiyin

10) Mantıklı atıştırmalar- ara öğünler yapın( 1 büyük muz + 1 bardak süt ya da kefir + 20 çiğ badem  veya 2 dilim ekmek ile peynirli sandviç + ayran veya 1 kase yoğurt + 3 kuru incir gibi)

Annenin kilo almasını engelleyebilecek 10 atıştırmalık

* 1 kase ev yapımı yoğurt + 20 çiğ badem + 1 muz
* 1 bardak tarçınlı kefir + 1 ayva + 3 tam ceviz
* 2 dilim tam tahıllı ekmek ile yapılan kaşarlı tost + 1 bardak ayran + 1 tabak mevsim yeşilliği
* 2 dilim ekmek üzerine sürülmüş avokado sos + 3 tam ceviz + 1 bardak süt
* 1 salkım siyah üzüm + 5 tam ceviz
* 1 simit + 1 kutu ayran
* 2 adet kivi yada 1 avuç çilek + 1 bardak kefir
* 1 kase çiğ ıspanak ile yapılan peynirli cevizli ıspanak salatası
* 1 bardak süt + 3 top dondurma
* 1 bardak süt + 1 kase sütlaç