13.11.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
Istakoz genelde lüks lokantaların ve otel restoranlarının mönüsünde yer alan bir lezzet. Geçen hafta açılan Frederic's Lobster&Steak Bar'ın ise mönüsünün tamamı ıstakoz ve ızgara et üzerine kurulu. Süzer Plaza S-Mall içindeki bu mekan Tampa Restaurant'ın hem ortağı hem de şefi olan Tolga Atalay'a ait. Atalay on parmağında on marifet tanımına uygun bir isim. Zarifi'nin kurucusu olan şef Bodrum Havana Beach Club, Caliante ve Reina'nın ana restoranının işletmeciliğini üstlenmiş. Aynı zamanda Tampa İst'in ve Atina'daki Sirkeci restoranın ortağı. Yakında Atina'da Tamam adında yeni bir restoran açacak ve İbrahim Akar'la birlikte Japonca yayımlanacak Türk yemekleri kitabı çıkaracak. Bir yandan da kendi markası T Packed Tastes zeytinyağlarını satıyor. Birkaç ay sonra bu marka etiketli hardalları da satışa çıkaracak. Eski Chocolate'ın yerine açılan Frederic's'te sunulan ve ağırlığı 2,5 kiloyu bulan ıstakozlar Boston'un Main bölgesinden geliyor. Atalay "Bu bölgenin ıstakozları çok lezzetli. Amerika'daki VIP davetlerinde ve Oscar ödül töreninde Main'den gelen ıstakozlar sunuluyor" diyor. Mekanın 5 derecelik, Kızıldeniz'den gelen tuzun kullanıldığı akvaryumunda istediğiniz ıstakozu görerek sipariş verebiliyorsunuz. Restoranda ıstakozu buharda veya ızgarada pişirilmiş olarak sipariş etmek mümkün. Dana bonfilesi ile yarım ıstakozun aynı tabakta sunulduğu Surf n'turf , iki kişilik hazırlanan ıstakoz ve konyaklı fettucini; Thermidor soslu yarım ıstakoz mönüde yer alan seçeneklerden. Istakoz çorbasının da bulunduğu mekanda dana eti başlığı altında yer alan dana bonfile, dana antrikot ve dana külbastı altı ayrı sos ve altı ayrı garnitürle sunuluyor. Siz istediğiniz sos ve garnitürleri bir araya getirerek kendi tabağınızı yaratıyorsunuz. Dana eti dışında restoranda süt kuzusu ve domuz pirzolası da var. Creme brulee-cheesecake, kestaneli ve siyah çikolatalı sufle kek yemeğin üzerine yiyeceğiniz tatlılardan iki tanesi. Istakozların ağırlığı 2,5 kiloyu buluyor Atalay Frederic's'te yemek festivalleri düzenleyeceklerini söylüyor. "Her ay lüks malzemelerle yapılan farklı yemekler mönüye eklenecek. Kurbağa bacağı, salyangoz, kuşkonmaz, safran, enginar, trüf mantarı, beluga havyarı mönüye eklenecek lezzetler arasında." Fiyatlara gelince... Istakozun kilosu 150 YTL. Atalay ıstakoz fiyatının kalkan balığınkinden pek bir farkı kalmadığını söylüyor. Burada ıstakoz, kırmızı et ve şaraptan oluşan yemeğin kişi başı fiyatı 100-120 YTL arasında değişiyor. Mekanın mahzeni 750 şişe şarap kapasiteli. Aralarında 2 bin YTL'lik Petrus'ten 25 YTL'lik bir Türk şarabına kadar pek çok seçenek var. Mekanın en popüler içeceklerinden biri de enerji içeceğiyle karıştırılan şampanya. 35 kişilik restoranda 1980 ve 90'lı yılların ünlü parçaları çalıyor. Haftanın yedi günü açık olan mekanın kapanış saati 04.00. Kurbağa bacağı ve salyangoz da olacak Tolga Atalay, İsveç'te turizm okuduktan sonra 1994'te ilk restoranı Goodfellas'ı açmış İstanbul'da. Okul arkadaşı Frederic Zoupanos da sıkı dostlar anlamına gelen bu mekanın ortağı olmuş. Üç yılın ardından İstanbul'dan ayrılan Zoupanos için Atalay "Türk mutfağının gelişiminde belli tohumları atmış biriydi. 1994'te fesleğenleri, porçini mantarları yurtdışından bavulla getiriyorduk. Ya da bahçemizde yetiştiriyorduk. Kişniş, tarhun otu, lolarosa'yı manavlara biz öğrettik" diyor. Yeni restoranına arkadaşının ismini vermesinin nedeni de İstanbul'daki mutfak evrimine Frederic'in de emeğinin geçmiş olması. "Mekanın ismi, tarzı birebir onu anlatıyor. Frederic Monako'da yaşıyor, Cenevre'de bir evi var. Bu restoran da biraz o bölgelerdeki mekanları anımsatıyor. Dekorasyonu da onun sevdiği gibi yaptık. Deri koltuklar, ahşap ve bakır kullandık. Atalay Frederic'in ıstakozu çok sevdiğini ve Korfu Adası'nda denize dalıp yakaladığı ıstakozu akşam yemeği için hazırladığını anlatıyor. Zoupanos'un İstanbul'da kendi adını taşıyan bir restoranın olduğundan haberi yok. Ancak Atalay ve arkadaşları hazırlayacakları bir sürpriz partiyle yakında onu Frederic's'te ağırlayacaklar. Arkadaşının adını restoranına verdi