02.06.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:
Tüm çekiciliğine karşın sosyal medya, art niyetli kullanıcıların elinde çocuklar ve gençler için tehlike oluşturabilecek durumlara yol açabiliyor. O yüzden ebeveynlerin çocuklarının fiziksel ve ruh sağlığını tehlikeye atacak risklerden uzak tutmak için sosyal medya ile ilişkisini, onların güvenliği bakımından denetlemesi önem kazanıyor. Diğer yandan ailelerin sanal ortamın güvenliği konusunda kaygılarını en aza indirmek ve internetin etkin ve bilinçli kullanımını sağlamak için atılan adımların yeterli olup olmadığı tartışılıyor.
Açık iletişimin önemi
TikTok’un ‘Aile Eşlemesi’ kullanımını daha da yaygınlaştırmak için yeni bir kampanya başlatmasının ardından dijital dünyada daha güvenli adım atılmasını hedefleyen uygulamaları Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan değerlendirdi.
Son dönemde özellikle çocukların sosyal medya üzerinden siber zorbalık, dijital istismar ve sosyal mühendislik sonucu zarar gördüğüne işaret eden Prof. Dr. Levent Eraslan “Bu bağlamda çeşitli sosyal medya kuruluşları bazı önlemler aldı ama unutulmaması gereken, bireylerin bu konuda bilgilendirmeleri ve bilinçlenmeleri. Bu hususta Aile ve Sosyal Hizmetler, Millî Eğitim ile Gençlik ve Spor bakanlıklarına büyük görevler düşmekte,” diyor. Eraslan burada en önemli noktanın açık iletişim olduğunu hatırlatıyor: “Çocuklarınızı çevrimiçi ortamda korumak için en önemli şey açık iletişim kurmaktır. Onlarla çevrimiçi güvenlik hakkında konuşmaktan ve endişeleriniz hakkında soru sormaktan çekinmeyin.”
Aileler dikkat
* Çocuklarınızla çevrimiçi güvenlik hakkında konuşun ve internette ne tür içeriklerle karşılaşabileceklerini anlatın.
* Güçlü parolalar belirlemeleri ve bunları kimseyle paylaşmamaları konusunda onları bilinçlendirin.
* Kişisel bilgilerini asla yabancılara vermemeleri ve şüpheli durumlar hakkında size haber vermeleri gerektiğini hatırlatın.
* Çocuklarınızın hangi platformları kullandıklarını takip edin ve bu platformların güvenlik ayarlarını inceleyin.
TikTok’un Aile Eşlemesi:
* Ebeveynlerin çocuklarının ekran süresini sınırlamasına,
* Kimlerle etkileşime girebileceklerini belirlemelerine,
* Uygunsuz içeriği filtrelemelerine olanak tanıyor.
Snapchat:
* Ebeveynler, çocuklarının kimlerle iletişim kurabileceğini ve ne tür içerikler paylaşabileceğini kontrol edebiliyor.
* Snapchat’in Aile Merkezi, çocuğun Snapchat’te kimlerle iletişim kurduğunu görmenize ve içerik denetimlerini ayarlamanıza imkân sağlayan ebeveyn denetimleri paneli ve güvenlik hakkında önemli konuşmalar yapılmasına yardımcı olabilir. Aile Merkezi, ebeveynler ve gençler arasındaki gerçek dünya ilişkilerinin dinamiklerini yansıtıyor; yani ebeveynler, bir yandan çocuklarının gizliliğine saygı gösterirken bir yandan da onların kimlerle vakit geçirdiğine dair bilgi sahibi oluyor..
Instagram:
* Ebeveyn kontrol paneli ile ebeveynler, çocuklarının hesaplarını izleyebiliyor ve gizlilik ayarlarını yönetebiliyor.
YouTube:
* Ebeveynler, çocukları için uygunsuz içerikleri filtreleyebiliyor ve ekran süresini sınırlayabiliyor.
* YouTube Kids, çocuklar için özel olarak tasarlanmış ve ebeveyn kontrol araçlarıyla donatılmış bir uygulama.
* 13 yaş altındaki kullanıcılar için otomatik gizli hesaplar ve doğrulanmış yetişkinlerle etkileşimi sınırlayan kısıtlamalar mevcut.
FortnIte:
* Ebeveynler, çocuklarının oyun içi satın alımlarını kontrol edebilir ve iletişim ayarlarını yönetebiliyor.
* Oyun içi raporlama sistemi, uygunsuz davranışları bildirmeyi kolaylaştırıyor.