21.02.2010 - 22:36 | Son Güncellenme:
Levent Köprülü- Otokolik
Sabancı Holding şirketlerinden olan ve dünyanın 46 ülkesine kendi markasıyla ürettiği araçları ihraç eden Temsa Global, dünyanın önde gelen bağımsız otobüs üreticileri arasında yer alma hedefinde önemli bir adım daha attı. Şirket, tamamen kendi Ar-Ge merkezinde geliştirdiği ve Adana’da fabrikasında ürettiği otobüslerini, bir süre önce sessiz sedasız Amerika pazarında satışa sundu.
2008’den bu yana toplam 9 adet otobüsü ABD’li sahiplerine teslim eden Temsa Global, pazara asıl girişini önümüzdeki günlerde Las Vegas’ta düzenlenecek “UMA Motorcoach Expo 2010” otobüs fuarıyla birlikte yapacak. ABD’de “Temsa USA” adıyla bir temsilcilik açan, yakın zamanda da “CH Trading” adlı şirketle Amerika ve Porto Riko’yu kapsayan distribütörlük anlaşması imzalayan Temsa Global, bu yıl içinde toplam 70 adet otobüs satmayı planlarken, üç yıl içinde de yılda 200 adetlik satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyor.
Kendisine sınıf yaratacak
Yılda 2 bin 200-2 bin 500 adet büyük otobüsün satıldığı Amerikan pazarında Belçikalı Van Hool ve Mercedes-Benz’in kanatları altındaki Setra gibi ithal markalarla yarışacak olan Temsa Global, yüzde 10’luk pay almak istiyor. Tıpkı Fransa’da yaptığı gibi. Hedeflerin tutması halinde ABD pazarı, yılda yaklaşık 1000 adet otobüs ihraç eden Temsa’nın portföyünde yüzde 20’lik bir paya sahip olacak.
Şimdilik 2001’den bu yana ürettiği Safari’den geliştirilen 10.6 metrelik “TS35” modelini satacak Temsa Global, gelecekte iki modelini daha bu pazara sunmayı planlıyor. Amerika için motorları ithal edilen otobüsler, tamamen Adana tesislerinde üretilerek ihraç ediliyor. Temsa Global, bu aşamada Amerika’da üretim yapmayı düşünmüyor. Bunun yanında Kanada ve Meksika gibi pazarlarıysa, şimdilik “konsantrasyonunu dağıtmamak için” gündemde almıyor.
ABD’de popüler 16 metrelik otobüsler yerine daha kısa vbir araçla giriş yapan Temsa, böylece kendisine farklı bir sınıf ve pazar yaratacak.
‘Diğerleri gibi olmayalım!’
Temsa Global, Amerikan pazarına girme kararı aldıktan sonra en büyük yardımı şirketin ulusalararası satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten Temsa Europe’un İcra Kurulu İcra Kurulu Üyesi olan Wim Vanhool’dan almış.
ABD’de satış yapan pek çok üreticinin, başarısız olup piyasadan çekilmek zorunda kaldığını gören Temsa Global, “Diğerleri gibi olmayalım” düşüncesiyle işi sıkı tutmuş. Bu yüzden de hazırlık aşaması 5 yılı almış. Bu süre içinde birkaç fuara daha katılan Temsa Global, geçen yıl da otobüs şirketi sahibi bazı ABD’lileri eşleriyle birlikte Adana’ya davet edip tesisleri gezdirmiş.
En çok zamanı tasarım aldı
Amerikan pazarına girmek için mevcut “Diamond” modelinin yeterli olacağını düşünen Temsa Global, araştırmaları sonrasında bu kararından vazgeçmiş. Nitekim ABD’de satılan araçların boyut ve donanımları tamamen farklı olduğu orataya çıkmış.
Bunun üzerine “Safari” modelinde karar kılan Temsa, aracı yeniden tasarlamış. Eni genişletilen otobüsün yüksekliği düşürülmüş. Nevada’da bulunan “NATC” adlı kuruluşta ilk prototipin testleri gerçekleştirilmiş. 1 milyon kilometrelik yol koşullarının sağlandığı ortamda eksikler saptanmış. Bunun için gerektiğinde çizim masasına geri dönülmüş. Bu arada ABD’de yürürlüğe girecek yeni çevre normlarına uygun motorlar için, arka tasarım da değiştirilmek zorunda kalmış. Böylece yalnızca tasarıma harcanan süre üç yılı bulmuş.
Pazlanmaz çelikten gövdeye sahip TS35, talebe göre Cummins ve Caterpillar motorlarıyla üretiliyor. ABD pazarına uygun olarak tek giriş kapısına sahip. Yan camlarının tümü kaza anında tamamen açılacak şekilde geliştirilmiş. Arkada küçük bir acil çıkış kapısı da bulunuyor.
İlk ismi Özdemir Sabancı vermişti
İsmini, merhum Özdemir Sabancı’nın koyduğu ilk küçük otobüsü Prestij’le yola çıkan Temsa, 2001 krizinde iç pazardaki tıkanıklığı aşmak için ihracata yöneldi. O dönemde Fransa’dan gelen 200 adetlik sipariş, Temsa’yı bile şaşırttı. İki ayrı Ar-Ge merkezinde 320 mühendis ve çalışanı bulunan Temsa, 2008’de adını “Temsa Global” diye değiştirdi, geçen yıl da logosunu yeniledi.
Bugüne kadar geliştirdiği modellere “hibrit” Avenue ve kurşun geçirmez zırhlı otobüs gibi projeleri de ekleyen Temsa Global’in Adana ve Mısır’da otobüs, Adapazarı’nda ise kamyon fabrikası bulunuyor. Adana fabrikası, tek vardiya ile yıllık 3 bin araç adet kapasitesine sahip.
“Perihan Abla” dizisindeki sempatik “Şakir” karakteri ve “Süper Baba”da izleyiciyle buluşan “Fiko” rolüyle hafızalara kazınan Şevket Altuğ'un 54 yıllık eşi bakın kim çıktı...