12.08.2014 - 11:21 | Son Güncellenme:
Uzundere İlçesi’nin Gölbaşı Köyü’nde oturan evli ve 3 çocuk babası Mustafa Karasungur, 1992 model LPG’li otomobilini güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Otomobilinin ön kapağına yerleştirdiği panel ile gün boyu güneş enerjisinin depolandığını anlatan Mustafa Karasungur, bu şekilde enerjinin aküye pompalandığını bildirdi. Otomobiline yerleştirdiği bir kutu sayesinde istediği zaman güneşten aldığı enerjiyle istediği zaman da LPG’yle yoluna devam ettiğine dikkati çeken mucit Karasungur, şöyle dedi:
"Yaklaşık 2.5 yıldır arabamda kullandığım güneş enerjisiyle 20 bin kilometre yol gittim. Otomobilin ön kapağına monte ettiğim panel sayesinde güneş enerjisi depolanıyor. Daha sonra bu enerji aküye pompalanıyor. 30 liralık LPG ile 236 kilometre yol gidiyorum. Güneş kaybolsa, hava kararsa bile otomobil 100 kilometre gidiyor. Sistem güneşli ve gölgeli havada farklı enerji depoluyor. Aracımda yazın yüzde 50, kışın yüzde 25 tasarruf sağlıyorum. Bu icatımı geliştireceğim. Nüfus artıyor ve insanlar herşeyde enerji kullanıyor. Hedefim sonsuz enerjiyi bulmak. Ben kazanmasam da ülkem kazansın. Daha profesyonel yapalırsa yüzde 90’a kadar güneş enerji tasarrufu sağlanabilir."
Mustafa Karasungur, çiftçilerin korkulu rüyası olan yabani hayvanların bahçe ve tarlalara girmesini önlemek için yaptığı ’ayısavar’ robotuna patent almıştı. Aynı otomobile su kattığı 100 kilometrede 15 liralık LPG kullanan Karasungur’un, üzerine ’H2O, Küresel ısınmaya son’ yazdığı 1992 model otomobilinin egzoz kontrolünde emisyon değeri ’sıfıra yakın’ çıkmıştı.