Geri Dön
Gurme nedir? Gurme kime denir?

Gurme nedir? Gurme kime denir?

Gurme bir meslek mi değil mi son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Peki gurme nedir? Elini kolunu sallayan gurme olabilir mi? Gurmelik doğuştan mı gelir yoksa sadece bir hobi mi? İşte gurme kavramı hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Gurme, yemeklerin tatlarını birbirinden ayırabilme yeteneğine sahip, damak tadı gelişmiş ve duyarlı olan kişilere verilen genel bir addır. Yani bir gurme iyi ve kötü lezzeti birbirinden ayırabilir. Yemek yemesini bilen kişidir. 'Tatbilir' olarak da tanımlanır. Gurmeler, yeme içme konularında uzmanlık derecesinde ilgiye sahip olan ve belirli bir zevki olan kişilerdir. Yemeklerin tadını, keyfini çıkarmasını iyi bilirler.

Haberin Devamı

Yemek kültürü yüksek olan gurmeler yeme içme adabına da hakimler. Sadece yemekleri değil aynı zamanda o yemeklerin mutfakta nasıl yapıldığını da bilen, buna ilgi duyan kişilerdir. Gurme, daha çok Fransız mutfağında şekillenmiştir. 16'ncı yüzyılda Fransız mutfağında çok ağır yemekler yapılmasından ötürü Kral 16. Louis'nin de bizzat ilgilenmesiyle yemek kültüründe köklü değişiklikler yapılması için mutfakta söz sahibi olmuşlardır.

Sadece yemekler değil, damak tadına dair her şeye karşı ilgi ve bilgileri vardır. Şarap kültürü de bu noktada önemli bir yer tutar. Gurmelik hobi değildir ya da doğuştan gelmez. Birçok kişi gurmeliği bir yaşam biçimi olarak özetlemektedir. Elini kolunu sallayan gurme olamaz. Bunun için özel bir çaba sarf etmesi gerekmektedir. Gurmeler yemek tatlarını farklı kültürlere göre de değerlendirebilme yeteneğine sahiplerdir. Örneğin aynı cins olan bir yemekten yapılan iki farklı tat arasındaki farklılıklar gurmelerin özellikle ilgilendiği konulardır.

Haberin Devamı

Gurmeler, işin mutfağına yani üretim aşamasına oldukça önem vermektedirler. Ürünlerin üretimlerinin yapıldığı tarlalardan tutun da mutfak kısmında hangi diğer malzemelerle pişirildiğine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Gurmeler, yemeklerin sadece nasıl pişirileceğini, nasıl yenileceğini veyahut nasıl içileceğini söylemez. Aynı zamanda yemeklerin en doğru şekilde nasıl servis edilmesi gerektiğini de bilirler. Bu noktada masa düzenine ve mekan ısısına kadar da sorumludurlar.

Gurmelik için öncelikle teorik bilgi ardından da pratik kısmı gelmelidir. Sadece teoriyle sınırlı kalmanız size yeterli değildir. Damak zevkinizi geliştirecek tadım tekniklerini takip etmeniz gerekmektedir. Sadece ülke mutfağına değil aynı zamanda dünya mutfağına da ilgi duyulması gerekmektedir. İyi bir gurme, her gittiği ülkede edindiğini mutfak deneyimlerini fırsata çevirir ve tecrübesine dahil eder. Gurmeler meslekleri gereği yeniliklere ve farklılıklara açık olmak zorundadırlar. Istakozdan ete, zeytinden şaraba her konuda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Benzer İçerikler