Bir kitap ile hayatınız değişir mi?
Çoğumuzun kitaplığında kişisel gelişim kitapları vardır. Kitap okuma fikri akla geldiği zaman birçok kişi kendi gelişimi için bu tarz kitapları tercih ediyor. Günümüzde popüler kişisel gelişim kitaplarının hangileri olduğunu biliyoruz. Çünkü sohbet ortamlarında "Okudum" demek çok önemli. Peki ne anladın? Okumadığın günle, şimdi olduğun insan arasındaki fark ne?
Karantina günlerinin bizlere en büyük yararı kendi sesimizi duyabilmemiz olmuştur herhalde. Yapamadığımız resimler, okuyamadığımız kitaplar, yazamadığımız yazılar. Yani bizi özel yapan her şeyi bugünlerde deneme fırsatımız oluyor. Corona virüsü olmasa kendimize gelemeyecektik. İsteklerimizi ertelemeye devam edecektik. Yapabileceklerimizden haberimiz olmayacaktı. Kendimizden habersiz bir şekilde yaşayıp gidecektik. Anladığım kadarıyla bugünlerde çoğu insan soluğu kitaplarda aldı. Okudukça gelişmek, geliştikçe hayatının değişmesini bekledi. Okuduğu sayılı kitap sayfalarının, yıllar yılı tatmin olamadığı hayatını değiştirmesini istedi. Okumadıkları ne olacak peki? Onları hangi hayatlara sığdıracağız?
"Ben okudum"lar...
Çoğumuzun kitaplığında kişisel gelişim kitapları mevcuttur. Kitap okuma fikri akla geldiği zaman birçok kişi kendi gelişimi için bu tarz kitapları tercih ediyor. Günümüzde popüler kişisel gelişim kitaplarının hangileri olduğunu biliyoruz. İşte söz konusu çoğunluk haliyle bu kitapları okumak istiyor. Çünkü sohbet ortamlarında "Okudum" demek çok önemli. Peki okudun da ne anladın? Okumadığın günle, şimdi olduğun insan arasındaki fark ne? Aslında bu sorunun cevabı okuma isteğinde gizli. Bence kitap okuma şekli ikiye ayrılıyor. Reklam amaçlı okuma, gelişim amaçlı okuma. İşte bugünlerde çoğumuzun yapmak istediği gelişim amaçlı okuma. Ancak genelde tek bir kitap ile sınırlı kalındığı ve geçmişte kitap okuma tecrübesi edinilmediği için okuma şekli reklam amaçlı okumaya dönüşüyor. Yani bir gün herhangi bir masada mutlaka "Ben okudum" denilecek merak etmeyin.
"Niye ben?" demeyiz
"Bir kitap okudum hayatım değişti" cümlesinin anlamı büyüktür. Gerçekten okudukları kitap sayesinde değişen hayatlar vardır. Böyle bir cümleyi kuran kişi öncelikle kendini çoktan tanımıştır. Hayatın getirdiği/getireceği tüm olumsuzlukların farkındadır. Kendini mutlu hissettiği, şanslı gördüğü zamanları sorgulamadığı için hayatın olumsuzluklarını kabullenmiştir. Bir düşünün; hayatımızda her şey yolunda olduğu zaman "Niye ben?" sorusunu sormayız. Çünkü bir şekilde hak ettiğimizi düşünürüz. Ancak kötü olaylar yaşandığı zaman serzenişler, haksızlıklar başlar. İşte okuduğu kitap ile hayatını değiştirebilenler bu gerçeği fark edenlerdir. Ancak bu farkındalık, öyle bir-iki kitaba ya da popüler olduğu için okunulan kitaplara sığmaz.
Bir kitapla değil doğru kitapla değişir!
Kitap tercihi çoğunluktan değil, kendinizden yana olmalı. İlginizi çekecek, merak uyandıracak eserler bir sonraki kitabın sayfalarını aralar. İçine girebildiğin, okurken zihninde karakterleri, mekanları canlandırabildiğin kitaplar başka yazarları tanıyabilmenin yolunu açar. Bir kitabın son sayfasında yüzünde tebessüm, gözünde yaş ve ağrıyan bir boyun var ise diğer bir kitaba geçme isteği duyarsın.
Eğer bir yazarın eserini sabırsızlıkla bekliyorsanız, takip ettiğiniz çeşitli yazarlar var ise hatta onların karşıt görüşlerini de okuyabiliyorsanız iyi bir okuyucu olmuşsunuz demektir. Hayatınız bir kitap ile değişmez ama okuduğunuz kitaplarda yaşanılan hayatlar, edinilen tecrübeler, fikirler yaşantınızın önünde ışık olur. Geçmişte yapılan hataların, ilişkilerin düzeltilmesine fırsat verir. Hayatınızda olan ile olması gereken arasındaki farkı gösterir. Aslında bir kitap ile değil doğru kitap ile hayatınız değişir.