Yason Burnu Yarımadası: Güneşin yüzdüğü yer
Yason Burnu, dağların denize paralel uzanmasına meydan okuyup Karadeniz'e gövdesini uzatarak karşımıza çıkan bir toprak parçası. Ordu'nun Perşembe ilçesi Çaytepe köyüne bağlı bir yarımada. Ordu'ya 30 km. Fatsa'ya 28 km. Perşembe'ye 18 km. uzaklıkta bulunuyor. Doğal tabiatlar mirası listesinde birinci derece arkeolojik sit ve ikinci derece doğal sit alanı olarak korunan bu yere birlikte Molatik olalım...
Ordu'nun eski sahil yolu üzerinde kalan Yason'a ormanların içindeki kıvrımlı yollardan giderken kendinizi doğanın bir parçası olarak hissedebilirsiniz. Volkan Konak'ın 'Uyanışların En Güzeli' şiirinde bahsettiği falezlerin üzerinde çay molası vererek uçsuz bucaksız Karadeniz'in seyrine tutulabilirsiniz. "Bense Bolaman virajlarında uzun saçlının yerinde çay içmekteyim bir tanem..."
'Güneşin yüzdüğü yer' deniliyor
Karadeniz'in hırçın suları Yason kayalıklarını döverken oluşan dalga sesleri ve tepenizde uçuşan martı sesleri ruhunuzu dinlendirecek. Burası güneşin hem doğuşunun hem de batışının izlenebildiği ender yerlerden bir tanesi. Kıyıya paralel uzanan dağlardan denize doğru uzanan yer şekli hem doğunun hem de batının açık bir şekilde görülmesini sağlıyor. güneşin deniz içinden doğması ve gün sonunda yine deniz içine doğru batması sebebiyle yöre halkı tarafından burası 'güneşin yüzdüğü yer' olarak da adlandırılmakta. Yalnız dünyanın eksen hareketleri sebebiyle yılın belirli zamanlarında güneşin doğuşu denizin üzerine tam denk gelemeyebiliyor.
Deniz kabukları sahili süslüyor
Denize doğru uzanan yapısı sebebiyle kış aylarında sert rüzgârlara maruz kalan bu yerin kıyılarına dalgalarla vuran deniz kabuklarının sahil boyunca serilmesi sanki kıyıyı süsleyen bir doğa olayıymış gibi bize görsel şölen sunuyor. Aynı zamanda Karadeniz'de oldukça sık görülen sel olayları sonucunda soba ile ısınan yöre halkı için odun ve tomruk toplama merkezi olarak karşımıza çıkıyor.
Mitolojik olaylara da ev sahipliği yapan bir yer
Yason Burnu üzerinde 1868'de Rumlar ve Gürcüler tarafından yapılan eski bir kilise mevcut. Bu kilise 2004 yılında restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırıldı. Yason Burnu'nun batı tarafında taşların yontularak yapıldığı dört bin yıllık antik balık havuzları bulunması yerleşik yaşamın taş devrine kadar uzandığını gösteriyor. Mitolojik olayların da yaşandığı Yason'da efsaneye göre Herakles döneminde aralarında güç tanrısı Herkül'ün de olduğu bir grup Altın Post'u bulmak için Karadeniz'e açılır. Yason Yarımadası'na ulaştıklarında Herkül'ün Stymphales Gölü'nden kovduğu kuşlarla karşılaşırlar. Kuşlar Herkül'ün grububa karşı saldırıya geçer. Tüm kuşların öldürürerek Altın Postu aramaya başlarlar. Ancak bir arkadaşlarını bu saldırıda yaşamını yitirir. Altın Postu bulamadıkları için burayı lanetleyerek bölgeden ayrılırlar. Son zamanlarda bazı televizyon dizilerine de konu olması sebebiyle popülerliği oldukça artan bu yer sizi de etkileyecek.