Tropical Medicane Kasırgası nedir? Tropical Medicane hakkında bilgiler
Türkiye tarihindeki ilk Tropical Medicane Kasırgası'na hazırlanıyoruz. Peki Tropical Medicane Kasırgası nedir ve nasıl oluşur? Tropical Medicane Kasırgası ve kasırga arasındaki farklar nelerdir? İşte Tropical Medicane Kasırgası hakkında bilinmesi gereken bazı bilgiler...
Tropical Medicane Kasırgası, Akdeniz'de oluşan tropikal siklon benzeri fırtınalara verilen isimdir. Akdeniz'de nadir görülen bu sistem tropikal ve subtropikal siklonların bir benzeridir. 1947 ve 2011 yılları arasında Akdeniz'de toplamda 100 kadar Tropical Medicane Kasırgası oluşumu tespit edilmiştir.
Akdeniz'de oluşan Tropical Medicane Kasırgaları'nın birçoğu tropikal kasırga yoğunluğunun altında etkiye sahiptir fakat bazı durumlarda 1. kategori kasırga kadar kuvvetli etkiler yaratabilir. Tropical Medicane Kasırgaları'nın oluşumunu gözlemleyen remi bir kurum yoktur. Tropikal siklojenezler Akdeniz'in iki farklı kısmında oluşur. Akdeniz'in batısı Tropical Medicane Kasırgası oluşumu için Akdeniz'in doğusundaki İyon Denizi'nden daha elverişlidir.
Çok nadir de olsa zaman zaman Karadeniz üzerinde de tropikal özellikler gösteren kasırgalar oluyor. İklim değişikliğinin, Tropical Medicane Kasırgası oluşumu üzerindeki etkilerine dair çok sayıda çalışma var. Bu çalışmalara göre, gelecekte daha şiddetli Tropical Medicane Kasırgaları oluşabilir.
Akdeniz'de tropikal ya da subtropikal siklon oluşumu sıra dışı koşulların bir araya gelmesi sonucu meydana gelir. Soğuk hava etkisi sonucu ortaya çıkan düşük rüzgar makası ve atmosfer kararsızlığı, Tropical Medicane Kasırgası oluşumuna zemin hazırlar. Tropical Medicane Kasırgaları'nın birçoğu alçak basınçlı dar ve uzun alanlardan etkilenir. Bu alanlar fırtına ve yağışın oluşması için gereken enerjiyi karşılar. Akdeniz'deki yüksek sıcaklıklar da Tropical Medicane Kasırgaı oluşumunu tetikler. Yükselen serin hava ve nem de Tropical Medicane Kasırgası'nın şiddetini artırır.
Latest ARPEGE model by @wxcharts trending towards the #medicane's track across Greece on Saturday and then across Rhodes island into SW Turkey on late Sunday. Severe winds and flash floods are expected!
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 27 Eylül 2018
See details: https://t.co/AwBVBFmTYx pic.twitter.com/Wn6FyJezmO
Uygun koşullar bir araya geldiğinde merkezi ılık olan Tropical Medicane Kasırgaları oluşur. Akdeniz'deki tropikal kasırgalar yıl boyunca görülebilir. Geçmişteki Akdeniz kasırgaları kayıtlarına göre genellikle eylül ve ocak ayları arasında Tropical Medicane Kasırgası ortaya çıkıyor.
Tropical Medicane Kasırgası çok ciddi maddi ve manevi hasara yol açıyor. Eylül 1963'te Kuzey Afrika'yı vuran Tropical Medicane Kasırgası 600 kişinin ölümüne, 250 bin kişinin evsiz kalmasına ve yerel ekonomilerde ciddi zarara yol açtı. Eylül 1996'da İspanya'ya bağlı Balear Adaları'nı vuran Tropical Medicane Kasırgası bölgede 6 hortumun çıkmasına ve ciddi hasara sebep oldu.
Ocak 1982, Ocak 1995, Eylül 2006, Kasım 2011 ve Kasım 2014'te meydana gelen Tropical Medicane Kasırgaları da ciddi hasar yarattı.
Medicane ismi nereden geliyor?
Medicane ismi Akdeniz'in ve kasırganın İngilizce karşılığı olan Mediterranean ve Hurricane kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu