Plastik, küresel ısınma sürecini hızlandırıyor
Bilim insanları plastiğin her türlüsünün küresel ısınma sürecini hızlandırdığını açıkladı. Plastiğin çözünmesi sırasında açığa çıkan metan ve etilen gibi sera gazları, küresel ısınmanın hızlanmasına yol açan en büyük etkilerden biri.
Donald Trump dışında küresel ısınmanın mevcudiyeti herkes tarafından kabul ediliyor. Sera gazı etkisi ile dünya, içerisinden ısı çıkmayan fanusa dönüşüyor. Peki plastik, küresel ısınma sorununun neresinde yer alıyor?
Plastiğin küresel ısınmayı hızlandırdığını söyleyen Hawaii Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, sera gazı etkisini en çok destekleyen faktörün bir tür termoplastik olan polietilen sebebiyle açığa çıkan metan ve etilen gazları olduğunu söylüyor. Polietilen en çok alışveriş torbası üretiminde kullanılıyor.
Metan, sera gazı etkisi ile en çok ilişkilendirilen karbondioksit gazına oranla, ısıyı 30 kata kadar daha fazla hapsediyor.
Plastiğin üretiminden bu yana geçen 70 yıl içinde 6.3 milyar ton plastiğin üretildi. Uzmanlar 2050 yılı itibariyle plastik üretiminin 3 kat artacağını düşünüyor. Günümüzde geri dönüşümle kazandırılan plastik oranı yüzde 14 civarında.
Hawaii Üniversitesi Mikrobiyal Oşinografi Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde görev yapan ve araştırmayı yürüten baş isim olan Sarah-Jeanne Royer, özellikle tek kullanımlık plastik malzemelerin üretiminin sona erdirilmesi gerektiğini söylüyor.
Güneş'ten gelen ısı Dünya'nın yüzeyine çarpar ve tekrar uzaya yükselir. Fakat sera gazı uzaya yansıması gereken ısıyı Dünya'nın atmosferinde hapsediyor. Bu durum ortalama hava deniz ısısının yükselmesine ve deniz seviyesinde artışlara yol açarak milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkiliyor.