Patagonya nerede? Patagonya hangi kıtada?
Doğal güzelliği ve sakinliğiyle bilinen Patagonya nerede? Issız topraklara sahip olan Patagonya hangi kıtada? Patagonya hakkında bilgiler...
Patagonya nerede?
Antarktika'nın hemen üstünde Şili ve Arjantin'in güneyinde kalan bölgeye Patagonya deniyor. Patagonya bir devlet değil, geniş topraklara sahip bir bölge. Patagonya'nın da güneyinde ise Macellan Boğazı var.
Patagonya'nın Arjantin sınırında Rio Colorado nehri, Şili sınırında ise Bio Bio nehri bulunuyor. Ateş Toprakları da Patagonya sınırlarına dahil.
Patagonya ne demek?
Rivayetlere göre dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlayan denizci Ferdinand Macellan, Macellan Boğazı'nın keşfi sırasında daha sonradan Patagonya ismini vereceği bölgede bazı yerlilerle karşılaşır. Yerliler ilkel bir kabiledir ve yüzlerindeki boyalarla kıyafetleri yüzünden 'patagon' denilen canavarlara benzerler. Macellan da patagon canavarını andıran yerlilerin yaşadığı bu bölgeye 'Patagonya' adını verir.
Patagonya hangi kıtada?
Şili ve Arjantin'e yakınlığından da anlaşılacağı üzere Güney Amerika'da bulunan Patagonya bu bölgenin de en güneyinde.
Patagonya hakkına bilgiler
Patagonya bölgesinin nüfusu oldukça az. Bir ülke olmadığı için net nüfusunu bilmek mümkün değil fakat yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı biliniyor. Bu da kilometrekare başına 2 kişi demek. Nüfus yoğunluğunun bu derece az olmasını sebebi Arjantin gibi büyük bir ülkenin sadece 3'te 1'inin Patagonya'ya dahil olması.
Patagonya'nın Şili'ye ait kesimi ise buzullarla kaplı ve Antarktika iklimine sahip. Dünyanın en büyük ikinci buzul alanı olarak biliniyor. Valdivia Ormanları'nın etkisinde olan bölge oldukça yağmurlu.
Patagonya'ya has hayvanlar arasında guanako, bir deve kuşu türü olan nandu ve kondor var. Ayrıca bol miktarda deniz kuşu türü ve flamingo da görülebiliyor.
Bölgenin en büyük ekonomik geliri turizm. Doğası ve el değmemişliği nedeniyle çok sayıda turist bölgeyi görmeye geliyor. Şili tarafındaki Torres del Paine milli parkı ile Arjantin tarafındaki Perito Moreno Buzulu en çok ziyaretçi çeken bölgeler.