Geri Dön
Pars ne demek?

Pars ne demek?

Pars ne demek? Parslar hakkında ne biliyoruz? İşte mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Pars ne demek?

Haberin Devamı

Panthera pardus ya da daha kısa ismiyle pars, leopar olarak da bilinir. Kedigiller familyasından Panthera cinsinin dört büyük kedi türünden biridir. Aslan ve panterin melezi olduğu düşünülen leoparın adı Latince Leo, yani aslan ile panter anlamında kullanılan pard'ın birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

Pars özellikleri

Pars; kaplan, aslan ve jaguardan sonra kedigiller familyasının en cüsseli dördüncü türüdür. Diğer büyük kedilere göre gövdesi daha uzun ama bacakları daha kısadır. Büyük kediler içinde ağaçlara en iyi tırmanan tür olan parsların boyları 2.40 metreye kadar olabilir. Ağırlıkları ise 60 kilograma kadar erişebilir. Erkek parslar, dişilere göre yüzde 20 ila 40 arasında daha büyüktür. Göz alıcı parlaklıkta kısa tüylü postu vardır. Postunun rengi sarımsı kahverengiden pas rengine çeşitlilik gösterebilir.

Haberin Devamı

Pars ve jaguar farkı

Pars ve jaguar sıklıkla birbirine karıştırılır. Ancak pars ile jaguar arasında fark var. Jaguardan farklı olarak parsların beneklerinin içinde siyahlık olmaz. Keza çene ve kafa yapıları da jaguarlara göre küçüktür. Boğazlarının altında siyah noktalardan oluşan bir çizgi vardır. Kuyrukları ise gövdelerinin üçte ikisi kadardır.

Parsların yaşam şekli

Parsların tipik özellikleri olarak çekingen ve ihtiyatlı olmalarını sayabiliriz. Duyuları kuvvetli olan parslar, gizlenme konusunda da yeteneklidirler. Örneğin bir parsı bulmak, aslanı veya çitayı bulmaktan daha zordur. İnsanlara görünmemeyi tercih eden parsların sesi güçlü bir homurtuya benzer. Gündüz genellikle bir ağacın altında uyumayı tercih eden ve insandan kaçan parslar, geceleri ise avlanmayı çıkar.

Pars türleri

Pars türlerini şöyle sıralayabiliriz: Avrupa parsı, Afrika parsı, Amur parsı, Anadolu parsı, Arap parsı, Berberistan parsı, Kafkas parsı, Hint parsı, Japon parsı, İran parsı, Sri Lanka parsı. Bu pars türleri arasında Avrupa parsının nesli tükenmiştir. Amur parsı, Anadolu parsı, Arap parsı, Berberistan parsı, Kafkas parsı, İran parsı ve Sri Lanka parsının nesli tehlike altındadır.

Benzer İçerikler