Ladik Gölü nerede? Ladik Gölü yüzen adalar hakkında bilgiler
Ladik Gölü yüzen adalar olarak biliniyor ve doğal yollarla oluşan bu doğa harikasına tüm dünyadan ziyaretçi geliyor. Ladik Gölü nerede? Yüzen ada nasıl oluşur?
Yüzen adalar olarak bilinen Ladik Gölü bazı sebeplerden ötürü özelliğini kaybetmek üzere. Torf alımı nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan Ladik Gölü yüzen adalar aynı zamanda su miktarının azalması ve adaların dibe oturması sonucunda yüzme özelliğini de kaybetmiş durumda. Peki ünlü Ladik Gölü nerede? Ladik gölü yüzen adalar nasıl oluşur?
Ladik Gölü nerede?
Samsun'a bağlı olan Ladik ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki 870 hektarlık alanda bulunan Ladik Gölü, doğal bir doğa harikası ve sit alanıdır. Göldeki suyun tektonik hareketler neticesinde oluşan çukura dolmasıyla oluşmuştur.
Ladik Gölü özellikleri
Tektonik bir göl olan Ladik Gölü, birçok değişik balık çeşidine ve su kuşu türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle turna balığı ve tatlı su levreği ünlü olan göl, balıkçıların rağbet gösterdiği bir yerdir.
Bölgede balık haricinde çok fazla sayıda kuş türü de yaşar. Gece balıkçılı, alacabalıkçıl, erguvanı balıkçıl, küçük akbalıkçıl, yeşilbaş, karaleylek, uzun bacak, kızkuşu, yeşil düdükçün, karabaş martı, gümüş martı, turna. Sumru, küçük sumru ve ak kanatlı sumru gibi kuş türleri Ladik Gölü'nü mesken tutmuştur. Çevresinin dağlık alanlarla kaplı olmasından ötürü serçe ve saka kuşları da bulunur.
Ladik Gölü yüzen adalar nasıl oluşur?
Ladik Gölü'nün asıl ünlenme sebebiyse gölün yüzeyinde oluşmuş yüzen adalardır. Ladik Gölü'nün yüzeyinde yüzen keçemsi ve saz gibi otların köklerinin bir araya gelmesiyle adacıklar oluşur. Yoğunluğu sudan daha az bir kütle olan bu adacıklar, birbirlerine tutunarak su yüzeyinde yüzmeye başlar. Yüzmeye başladıktan sonra ise üzerinde yeni bitkiler ve hatta ağaçlar bile yetişebilir.
Normalde rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren yüzen adalar, üzerindeki kişiler tarafından kürek, ağaç dalı gibi araçlar kullanarak yönlendirilebiliyor.