Kuzey ışıkları nedir? Kuzey ışıkları ne zaman görülebilir?
Kuzey ışıkları veya kutup ışıkları nedir? Kuzey ışıkları ne zaman görülebilir? Kuzey ışıkları hangi element çeşitlerine sahiptir ve özellikleri nelerdir?
Aurora kelimesi mitolojik bir öge ve Roma mitolojisine göre Aurora, bir Şafak Tanrıçası. Kelime anlamı ise gün doğumu ve latince bir kelime. Borealis kelimesi Yunanca'da kuzey rüzgarı, Australis ise güney rüzgarı demek. Kuzey ışıkları, yeryüzünün sahip olduğu manyetik alanla Güneş'ten Dünya'ya ulaşan enerji yüklü parçacıkların girdiği etkileşim sonucu ortaya çıkan ışımalara verilen isimdir. Kuzey ışıkları tabirinin güney ışıklarına göre daha sık kullanılması ise güney kutuplarında yani Antarktika'da daha az insanın yaşaması.
Kuzey ışıkları ne zaman görülebilir?
Kuzey ışıklarının bir diğer ismi kutup ışıklarıdır. Kuzey ve güney kutbunda görülebilen ışımalar olduğu için bu isim verilmiştir. Bu sebepten ötürü kuzey kutup ülkeleri ya da güney kutup ülkelerinde görülür. İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir. Kuzey ışıklarını daha net görebilmek için bazı şartların oluşması gerekiyor. Mesela gökyüzü ne kadar açık olursa o kadar temiz ışıklar görülür. Ayrıca hava ne kadar karanlıksa o kadar berrak ve net olurlar.
Kuzey ışıkları en iyi nerede izlenir merak ediyorsanız sıralama şöyle:
1. Svalbard, Norveç
2. Kakslauttanen, Finlandiya
3. Jukkasjärvi, İsveç
4. Reykjavik, İzlanda
5. Kanada’nın Kuzey Bölgeleri
Kuzey ışıkları hangi element çeşitlerine sahiptir ve özellikleri nelerdir?
Kutup ışıkları ya da kuzey ışıkları Dünya atmosferindeki atomlar ile yüksek hızlı enerjik parçacıkların 50 milden biraz fazla yüksekte etkileşime girerek oluşur. Yüksek hızlı parçacıklar ise elektronlar ve güneş rüzgarları olmak üzere uzay kaynaklıdır.
Kuzey ışıklarında yeşil, kırmızı, mavi ve mor olmak üzere 4 renk bulunur.
Yeşil renk oksijen moleküllerine, kırmızı oksijen atomuna, mavi renk nitrojen moleküllerine ve mor/mor ötesi renk ise nitrojen atomuna aittir.