"Gez dünyayı, gör Konya'yı" demişler, haklılar... Ruhu ve bedeni besleyen Konya'da Mevlana Türbesi’nde maneviyatınızı, yöresel mutfağıyla da karnınızı doyurmanız mümkün. Dümdüz tarım arazileri, bereketli toprağı, bilim festivali, ilim dergahları ve yemekleriyle lezzetin de payitahtı olan Konya’da gezebileceğiniz alternatif dört rotayı ve bir hediyeliği sizler için sıraladık.
Tüylerinizi diken diken ediyor
Konya, Mevlana Türbesi ve Mevlana Müzesi'ni ortasına almış, iki kilometre çapında bedesten çarşısı, camiler, restoranlar, tramvay ve otobüslerin geçtiği ana caddesi ve meydanıyla genişçe bir merkeze sahip. Alaaddin Tepesi de tüm bu yerleri tepeden gören çay bahçesiyle hem dinlenmek hem de şehri izlemek için gayet keyifli. Programınızı ayarlayıp cuma gününden Konya’ya giderseniz ilk durağınız mutlaka bu tepede yer alan Alaaddin Cami Sultanlar Türbesi olmalı. Bir dönem Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan şehirde her cuma namazı sonrasında gerçekleşen saygı nöbeti, yüzyılların ardından yeniden hayata geçirilmiş. Tüylerinizi diken diken edecek ve milli duygularınızı kabartacak bu seremonide sancak devri gerçekleştiriliyor.
Deniz olmasa da gönülleri fethediyor
Merkezin 8 km batısında yer alan ve şehrin tepe noktalarından Sille’de görülecek müzeler, manastırlar, kiliseler, köprüler ve camiler saymakla bitmez... 5 bin yıldır yerleşim yeri olan bölgede Sille Müzesi ve Aya Elenia, aralarında en çok ziyaret edilenler... Arkeolog Sercan Yayla, “Biz tarihimizi bilemezsek, geleceğe de ışık tutamayız” diyor. Son derece haklı... Tüm bu kültürel yerlere ek olarak bir de öyle bir tabiat parkı var ki elbette Konya’da. Deniz olmayabilir ama barajıyla gönülleri fethediyor. Selçuklu’daki Sille Baraj Parkı, barındırdığı türlü canlıları, sessizliği, etrafındaki lezzetli mekanları ve sunduğu spor olanaklarıyla görülmeye ve gezilmeye değer.
10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunuyor
2015 yılında Selçuklu’da açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 45 farklı türdeki yaklaşık 10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunuyor. Bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük merkezlerinden biri olan bu bahçede, tropikal iklim ve 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer alıyor. Keyif ve huzur veren merkezde, şanslıysanız kelebekler üzerinize konuyor, ortaya büyük 'beğeni' alan fotoğraflar çıkıyor.
Bu yıl 9'uncusu düzenlendi
Konya bin yıllardır ilmiyle, son dönemde de bilimiyle öne çıkan şehirler arasında. Bilim, teknoloji ve uzay temalı uygulamalı sergilerin yer aldığı ve miniklere araştırmayı aşılayan bu merkez, bu sene 9. Konya Bilim Festivali’ni de büyük coşkuyla gerçekleştirdi. Çocuklar için dokunmayı, deney yapmayı sağlayan bu eğlenceli merkezde TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ASELSAN KONYA, ROKETSAN, BAYKAR ve TUSAŞ gibi önemli savunma sanayi ve bilim-teknoloji kuruluşlarının stantları ilgi görüyor. Bilimsel etkinlikler, tematik atölye alanları ve eğlenceli sahne gösterileri için gözde yerler arasında...
Gofretlere taş çıkartır cinsten
Elbette Konya’ya gidip Mevlana şekeri ya da kolonyası almadan dönmek olmaz. Küflü peynir de tuzlu bir hediye arayışı içinde olanların tercihi... Fakat tatlı isteyenlere alternatif olarak kenevir helvasını sayabiliriz. Muhteviyatında üzüm pekmezi, kenevir tohumu, çiğ badem, fındık, ceviz ve leblebi tozunun bulunduğu bu lezzet, enerji veren gofretlere taş çıkartır cinsten. Elbette Selçuklu dönemine ait ve organik...