Geri Dön
Kilauea Yanardağı yeni kara parçası oluşturdu

Kilauea Yanardağı yeni kara parçası oluşturdu

Hawaii Adası'nda yer alan, 1983 yılından bu yana faaliyette olan ve son birkaç haftadır yüksek volkanik faaliyet gösteren Kilauea Yanardağı'ndan çıkan lavlar yaklaşık 2 kmlik yeni kara parçası oluşturdu. Oluşan kara parçasının kime ait olduğu tartışma yarattı.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Son aylarda Pasifik Ateş Çemberi sınırında kalan bölgelerde son derece yüksek volkanik ve tektonik hareketler görülüyor. Hawaii'deki Kilauea Yanardağı da bu hareketten nasibini alıyor.

Haberin Devamı

35 yıldır aktif olan Kilauea Yanardağı'nda son aylarda yüksek faaliyet gözlemleniyor. Yanardağdan çıkan lav önüne gelen her şeyi yok etmekle kalmıyor ve ayrıca yeni toprak parçası oluşumuna da yol açıyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, ülkenin 50'nci eyaleti olan Hawaii'nin, yanardağ patlamasının ardından daha büyük bir ada haline geldiğini açıkladı.

Kilauea Yanardağı yeni kara parçası oluşturdu

Kilauea Yanardağı'ndan püsküren lav, Kapoho Koyu'na doğru aktı ve yaklaşık 1.5 ila 2 km genişliğinde yeni toprak parçası oluşturdu.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, yeni toprak parçasının büyüklüğünü tam olarak belirtmese de Twitter hesabı üzerinden 1960 yılında benzer bir patlamanın Kapoho Koyu'na yaklaşık 2 km genişliğinde kara parçası oluşturduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Peki oluşan toprak parçasının sahibi resmi olarak ABD mi?

1 Ağustos 1916'da dönemin ABD başkanı Woodrow Wilson, Mauna Loa ve Kilauea Yanardağları'nın yer aldığı Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı'nı konu alan bir önerge imzalamıştı. Buna göre iki yanardağdan çıkan lavların oluşturduğu tüm kara parçaları ABD hükümetine ait olarak kabul edilecekti.

Patlamanın etkilendiği yerlerde toprak sahibi olan Hawaiililer, bu alanların hala sahibi konumunda olsa da, patlamanın etkileri sona erdiğinde tapu kayıtları tekrar gözden geçirilecek.

Kilauea Yanardağı yeni kara parçası oluşturdu

Kilauea Yanardağı'nın patladığı Hawaii'de neler oluyor?

Lavların geçtiği bölgede soğuma süreci başladığında bu alanlar son derece sert ve volkanik kayalarla çevrelenecek. Bu durumda lavların geçtiği bölgede bir süre tarım faaliyelteri yapılması mümkün görünmüyor.

Lavlar tarafından çevrelenen bölgenin tarıma elverişli hale gelmesi lavın cinsi, yağmur miktarı ve iklimle doğru orantılı.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler