Geri dönüşümün önemi
Geri dönüşüme son yıllarda daha çok önem verilmeye başlanması sevindirici. Ancak bu konuda ne kadar bilgiliyiz? Geri dönüşümün önemi nedir?
Geri dönüşüm nedir?
Geri dönüşüm, tekrar değerlendirilebilme ihtimali olan atıkların çeşitli işlemlerden geçirilmesi ve tekrar üretim sürecine dahil edilmesidir. Geri dönüşüm, dünya genelinde kaynakların azalmaya başlamasıyla büyük önem kazanmaya başladı. Geri dönüşüme ihtiyaç, her geçen gün daha da artıyor.
Geri dönüşüm amacı
Geri dönüşümün en önemli amacı, atık çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek, kaynakların lüzumsuz kullanımının önüne geçmektir. Geri dönüşüm, katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da engellenmesini sağlar. Kaynakların olumlu yönde kullanılması çevreye, ekonomiye katkı sağlar. Çünkü dünya üzerindeki kaynaklar sınırlıdır.
Bizlere düşen görev ne?
Geri dönüşüme katkı sunmak istiyorsanız yapacağınız şey aslında çok basit. Geri dönüşümü olan kaynakları tüketmelisiniz. Örneğin doğaya atılan plastik poşetlerin çözünmeleri yüzyılları alır. Plastik poşetten mümkün mertebe kaçınmak tam olarak bu yüzden önemli. Keza, tükettiğimiz ürünleri direkt çöpe atmamak ve geri dönüşebilecek şekilde toplayıp sınıflandırmak da bize düşen en basit görevler arasında.
Geri dönüşebilen maddeler
Geri dönüşebilen maddeleri şöyle sıralayabiliriz: Kimyasal atıklar, cam, kağıt, alüminyum, plastik, akümülatörler, motor yağı, piller, beton, organik atıklar, tekstil, demir, ahşap, metal, elektronik atıklar.
Geri dönüşümün yararları nelerdir?
Geri dönüşümün pek çok yararı var. Bunları özetle şöyle sıralayabiliriz:
- Doğal kaynaklarımız korunur
- Enerji tasarrufu sağlar
- Ülke ekonomisine katkı sağlar
- Atık miktar azalır
Doğal kaynaklarımızı daha verimli kullanmak elimizde. Örneğin, kağıdı geri dönüştürerek kağıttan kağıt üretmeliyiz. Böylelikle kağıt üretimi için ağaç kesiminin önüne geçip ormanların yok olmasını engelleyebiliriz. Keza plastiği geri dönüştürerek de petrol tüketimini önleyebiliriz. Atıkların hammaddeye dönüştürülmesi doğal kaynak kullanımını azaltacağı için de enerji tasarrufu sağlanır ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olur.