Geri Dön
Eskişehir: Anadolu'nun Amsterdam'ı

Eskişehir: Anadolu'nun Amsterdam'ı

Eskişehir’in Anadolu’daki varlığı Hitit Uygarlığı'na, başka bir deyişle milattan önce 14. yüzyıla kadar dayansa da o dönemden olan kalıntıları müzelerde görebilirsiniz. Tunç Çağı'nda madencilik alanındaki yaratıcılığıyla insanlığa öncülük etmiş Eskişehir’i bu yazıda sosyokültürel alanındaki öncülüğü ile inceleyeceğiz. Etrafı bozkırla çevrili bu coğrafyada yemyeşil kalmayı başaran Anadolu’nun Amsterdamı'na gelin hep birlikte Molatik olalım...

Burak Erdeniz
Burak Erdeniz

İster kuzeybatıda Bilecik üzerinden, ister güneyde Kütahya üzerinden, isterse doğuda Ankara üzerinden... Eskişehir’e nereden giderseniz gidin, bozkırların coğrafyayı işgal ettiği kahverengi bitki örtüsü sizi karşılayacaktır. Bu sizde karamsar bir hava yaratabilir ancak hiç endişelenmeyin. Bulunduğu coğrafyaya bu denli kafa tutan, şehir merkezinin parklar ve bahçelerle yeşile büründüğü başka bir şehir bulamazsınız.

Haberin Devamı

Eskişehir: Anadolunun Amsterdamı

Nehir üzerinde tekne turu

Şehrin tam göbeğinden geçen Porsuk Çayı; sağlı sollu kafeleri, restoranları, barları ile eğlencenin kalbinin attığı yer olarak karşınıza çıkacaktır. Nehir üzerinde yapacağınız tekne turu ise size tam bir Amsterdam havası katacaktır. Nehir hattı boyunca uzun kavakların, ulu çınarların, meşelerin, çamların gölgesinde uzunca bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Tabii bu yeşil örtü şehrin her yanına yayılmış durumda...

Eskişehir: Anadolunun Amsterdamı

Her yaş grubunun ilgisini çekebilir

Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, diğer adıyla Sazova Parkı her yaş grubuna hitap edecek şekilde tasarlanmış bölümlere sahip. Mimari yapılarıyla Masal Şatosu ve Korsan Gemisi çocukların dikkatlerini üzerine çekecek nitelikte. Aynı zamanda Hayvanat Bahçesi, Japon Bahçesi de bu alanın içinde. Parkın hemen yanında bulunan Esminyatürk’teki Türk tarihine ait 32 farklı yapının minyatür kopyaları yetişkinlerin de ilgisini çekecektir. Adı park olarak geçse de büyüklüğü ufak bir orman kadar olan Kent Park da şehir gürültüsünün hissedilmediği yürüyüş alanları, spor alanları, çay bahçeleri hatta bir plaj bile bulunuyor. Şehrin tepe noktasında bulunan ve size eşsiz bir manzara sunan Şelale Park Eskişehir’i bir de kuş bakışı olarak görmenizi sağlayacak. Bozkırların arasında, üstelik şehir merkezinin göbeğinde yeşili ile sizi büyüleyen Kanlıkavak Parkı, Botanik Park, Dede Korkut parkı onlarca diğer parklardan bazıları.

Haberin Devamı

Eskişehir: Anadolunun Amsterdamı

Hediyelik eşyalar, haşhaşlı çörekler...

Tarihi Odunpazarı evleri kültürel mirasın çok iyi korunduğu bölgelerden bir tanesi. 100 yıllık Osmanlı evleri arasında Arnavut kaldırım taşlı yollar üzerinde kısa bir tura çıkabilir, salaş butik mekanlarda Eskişehir’e özgü olan lüle taşı ile yapılmış hediyelik eşyalardan satın alabilir, met helvası, haşhaşlı çörek, çiğ börek gibi lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Odunpazarı bölgesinde ayrıca El Sanatları Çarşısı'nda cam yapımı atölyelerini gezebilir, Odunpazarı Modern Müzesi ve Ahşap Eserler Müzesi'nde yapılan objeleri gözlemleyerek yaratıcılık sınırlarını zorlayabilir, geleceğine ışık, tutan yokluk içinde direnen bir milletin mücadelesini Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde inceleyebilirsiniz. Bal Mumu Müzesi'nde ünlü isimlerin bal mumundan yapılan heykellerini ve Kurşunlu Camii ile külliyesini gezebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eskişehir: Anadolunun Amsterdamı

Bir öğrenci şehri!

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Osman Gazi Üniversitesi olmak üzere üç üniversite bulunur. Genelde öğrenci şehri derler. Bunun sebebi öğrenci sayısının çok olmasından ziyade öğrenciye ve genç nüfusa sunulan imkânların çok olmasıdır. Şehirdeki kültürel ve sanatsal etkinliklerin ardı arkası kesilmez. Uluslararası Eskişehir Festivali de bu etkinliklerin zirvesidir. Tiyatrolar, fotoğraf, resim ve heykel sergileri, opera ve bale gösterileri, caz ve klasik müzik konserleri, konferanslar ve söyleşiler gençler için tasarlanan, onlara kültürel zenginlik katacak başlıca etkinliklerden bazılarıdır.

Eskişehir: Anadolunun Amsterdamı

Uzun bir süre harabe olarak kalmıştı

Şehir içinde Haller Gençlik Merkezi'ni gezebilirsiniz. Eskiden şehrin sebze meyve ambarı olarak kullanılan bu yapı uzun bir süre harabe olarak kaldıktan sonra günümüzde tarihi yapısı korunarak alışveriş ve eğlence merkezine çevrilmiş halde hizmet veriyor. Çukur Çarşı, Hamamyolu ve Taşbaşı Çarşısı'nda halkın içine karışabilir, Doktorlar Caddesi'nde tramvay yolu üzerinde turlayabilirsiniz. Devrim Otomobili'ni yakından görebilir, talihsiz hikâyesini yerinde öğrenebilirsiniz. Bağlar bölgesinde bulunan ve kiremit fabrikalarından eğlence mekanlarına dönüştürülen tarihi yerlerde gece hayatına atılabilirsiniz.

Benzer İçerikler