Deprem fayları başka yere taşınabilir mi?
Evet, başlığı yanlış okumadınız. Bu soru geldi, hem de Türkiye’nin sayılı isimlerinden Prof. Dr. A. M. Celal Şengör’e soruldu. Biz de bu duruma Molatik olduk. Celal Şengör’e neden böyle bir soru geldi? Celal Şengör nasıl cevap verdi?
Türkiye’nin ve dünyanın en önemli jeoloji uzmanlarından birisi Prof. Dr. A. M. Celal Şengör. O kadar bilgili ve saygın ki artık bir şeyi bilmek onun için ‘sıradan’ bir şey. 30 bine yakın kitabı, büyük bir kütüphanesi var. İlim dünyasında bir allame, cehalete karşı bir ışık adeta. Ancak Celal Hoca (kendisi sadece ismiyle hitap edilmesini daha çok istiyor) Z kuşağıyla karşılaşmış görünüyor.
Fay hatları taşınabilir mi?
Online ders sırasında Celal Şengör’e öğrencilerinden birisi "Fay hatlarını söküp taşırsak depremin önüne geçmiş olur muyuz?" şeklinde bir soru sordu. Ancak Celal Şengör bu soruyu bile içtenlikle, mantıki açıdan cevaplamaya çalıştı. Çünkü tanıdığım kadarıyla Celal Hoca, saçma bile olsa her soruya cevap vermeye çalışan birisi. Bu soruya da "Nasıl yapacağız onu? Fay hattı dediğin 16 km'ye, Japonya'daki 700 km'ye kadar iniyor. Nasıl yapacağız onu? Litosferi düşün, portakalın kabuğu gibi. Bu portakalın kabuğunu çeşitli parçalara ayır. Bu parçalar birbirlerine nazaran hareket ediyorlar. Neyi koparıp nereye koyacaksın? Fayların taşınması mümkün değil. Bütün Afrika'yı bir yere götürmen lazım. Deprem yapan faylar hakkında konuşuyoruz. Mini mini faylar da var. Onları çakılın içinde de görüyorsun. Onları al cebine götür. Onlar deprem yapmıyor." diyerek cevap verdi. Öğrencinin beklediği şey ortaya çıkmadı sanırım.
Z kuşağıyla karşılaştı
Celal Şengör de Z kuşağına maruz kaldı. Belki daha önce kalmıştır belki de biz ilk defa canlı kanlı gördük. Soruyu soran öğrenci sosyal medyada bir gün önce “Bu soruyu sorarım” cümlesini paylaşıp sonra da “Soruldu” olarak bir paylaşım yapmış.
Tamam komiksiniz, herkese troll yapabiliyorsunuz, bravo. Keşke biraz daha kıymetini bilebilsek bu büyük isimlerin…