Geri Dön
Çerimoya nedir? Çerimoya nerelerde yetişir?

Çerimoya nedir? Çerimoya nerelerde yetişir?

Çerimoya dünyanın farklı bölgelerinde yetişen bir meyve. Peki dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olarak tanımlanan Çerimoya hakkında ne biliyoruz? Çerimoya nasıl bir meyve? Çerimoya nerelerde yetişiyor? İşte Çerimoya hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Çerimoya, annona cherimola bitkisinin meyvesidir. Aslında annona ve rollinia deliciosa diye iki çeşidi de bulunsa da annona en bilinen çeşididir. Annona türünün yaprakları genelde 2-5 cm uzunluğundadır. Ancak 7-15 cm uzunluğunda ve 6-10 cm genişliğinde yaprakları da olan türleri de mevcuttur. Çoğunlukla küçük bodur ağaçlarda yetiştirilmektedir. Meyveleri hafif ovaldir. Dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olarak belirtilir. Hatta ünlü yazar Mark Twain, çerimoya hakkında 'insanların tadabileceği en lezzetli meyve' demektedir.

Haberin Devamı

Çerimoya, Keçuva dilinde 'soğuk tohumlar' anlamına gelmektedir. Çünkü bu bitkinin tohumları çoğunlukla yüksek rakımlarda çimlenmektedir. Çeriomayanın anavatanı olarak kabul edilen bölge Güney Amerika'dır. Florida ve Guatemala'da farklı isimlerle de bilinmektedir. Bu isimler arasında 'Caledonia' ve 'Chonox' gibi kelimeler vardır.

Dünyanın genelinde de çerimoya yetiştirilmeye başlanmıştır. Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri ile İsrail'de çerimoya yetiştirildiği bilinmektedir. Çerimoyalar en fazla eksi 3 ve eksi 4 civarında bir soğuğa karşı dayanaklıdır. Bitkinin büyümesi için ise yılın belirli dönemlerinde serin bir iklime sahip bölgelere ihtiyaç vardır. Asidik bir tada sahip olan meyvenin tohumları yenmez. Kabuğu meyveden ayrılır ve meyvenin etli kısımlar yenir. Kabuğunun yenmesi halinde felç olasılığı bile ihtimal dahilindedir. Çerimoya 6 derecede ve yüzde 85-90 nem oranında 3-4 gün boyunca muhafaza edilebilir.

Benzer İçerikler