40 yıl sonra çikolata olmayacak
Uzmanlar uyarıyor! Herkesin bayıla bayıla tükettiği çikolata 40 yıl içerisinde yok olabilir. Sebebi neydi? Sebebi küresel ısınmaydı.
Çikolata sevmeyen sanırız yoktur. Sütlüsü, fıstıklısı, fındıklısı, bitteri, kuru meyvelisi, beyazı ve daha niceleri derken eliniz şimdiden bir çikolata paketine doğru sessizce yol alıyor olabilir.
O son çikolatayı yemeyecektim gibi pişmanlıkları rafa kaldırın! Çünkü 40 yıl sonra yiyecek çikolata bulamayabiliriz.
Çikolata, kakao bitkisindeki maddelerden üretiliyor. Tropikal bir bitki olan kakao 20 derece kuzey ve 20 derece güney enlemleri arasında yetişiyor. Yüksek nem, ısı ve bol yağış isteyen kakao bitkisinin bu nazlı ihtiyaçları çok yakında küresel ısınmadan dolayı karşılanamayabilir. Bu da kakao bitkilerinin neslinin tükenmesine ve çikolatasız kalmamıza sebep olabilir.
Önümüzdeki 30 yıl içerisinde küresel ısıdaki 2.1 C'lik artış bu korkunç felaket senaryosuna yol açabilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, çikolata için bu bilimsel gerçeği açıkladı.
Küresel ısınma sebebiyle topraktaki nem oranı azalacak ve dünya genelindeki yağış miktarlarında azalma gözlemlenecek.
Bu sebeple 2050 yılı itibari ile kakao bitkilerinin yüksek dağ yamaçlarında yetiştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Dünyadaki çikolata üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını karşılayan Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkeler, kakao bitkisinin küresel ısınma sebepli zarar görmemesi için ciddi bir mücadeleye girmek zorunda kalacak.
Batı ülkelerinde yaşayan ortalama bir tüketici yılda 286 kalıp çikolata tüketiyor. Bu rakam Belçikalı tüketicilerde çok daha yüksek. 286 kalıp çikolatanın üretimi ise 10 adet kakao ağacından karşılanıyor.
1990'lı yıllardan bu yana Çin, Endonezya, Hindistan, Brezilya ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri de çikolata pazarına merhaba dedi.
Çikolata tükeiminde artan talebin aksine yetiştirilen kakao bitkisi oranında ciddi bir azalma var.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu