200 milyon yıllık uçan sürüngen iskeleti keşfedildi
ABD'nin Utah eyaletinde son derece ender bulunan 200 milyon yıllık ‘Caelestiventus hanseni’ cinsi uçan sürüngenin kemikleri tespit edildi.
Eğer yaşamınız boyunca en az bir defa dinozor iskeleti görmüşseniz, bir zamanlar Dünya'ya hükmeden bu canlı türünün günümüzde yaşamıyor olması sebebiyle derin bir 'OH' çekmişsinizdir.
Dinozorların yaşamamasını her ne kadar derin bir 'OH' çekerek karşılıyor olsak da, dinozorlarla ilgili filmleri ve keşifleri yakından takip etmeye bayılıyoruz.
Brigham Young Üniversitesi'nde görevli arkeologlar, ABD'nin Utah eyaletinde 200 milyon yaşında olduğu tahmin edilen uçan sürüngen türünün kalıntılarını buldu.
Türkçe'de Cennet Rüzgarı anlamına gelen ‘Caelestiventus hanseni’ türü uçan sürüngen, Trias Devri boyunca yaşam sürdüğü tahmin edilen 30 uçan sürüngen türünden 65 milyon yıl daha önce yaşadığı düşünülüyor.
Araştırmayı yürüten isim Brooks Britt, uçan sürüngenlerin ilk türünü keşfetmeye doğru olan yolculuklarının başladığını ve yeni bulgulara göre uçan sürüngenlerin sıra dışı çeşitliliğe sahip olduğunu söylüyor.
Uçan sürüngen kalıntıları keşfini yapan ekip aynı bölgede timsahların ataları olarak sayılan bazı türlere ait iskelet ve kemiklere de rastladı.
Kum altından çıkarılan uçan sürüngen kalıntıları son derece iyi muhafaza edilmiş. Bu kadar iyi saklanmış örnekleri bulmak pek de kolay değil.
Trias Devri döneminde yaşamış türlerin birçoğunun parmaktan ya da boyundaki omurgadan başlayan tek bir kemiğe sahip olduğunu söyleyen Britt, yeni keşfedilen türün 112 kadar diş köküne ve geniş görüş kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu