Geri Dön
Yürümek beyinde nasıl bir değişim oluşturuyor?

Yürümek beyinde nasıl bir değişim oluşturuyor?

Genelde daralıp şöyle bir açık havaya yürüyüşe çıktığımızda daha sağlıklı düşünmeye başlarız. Uzun uzun yaptığımız yürüyüşlerde belki de bir daha aklımıza gelmeyecek tonla şey aklımıza geliyor olur. İyi de neden? Yürümek beynimizde nasıl bir değişime sebep oluyor? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Yapılan araştırmalara göre...

Haberin Devamı


Yürümek vücut sağlığı için oldukça faydalı bir aktivite. Ama yalnızca kalp ve kas için değil beyin sağlığı için de oldukça önemli. Bilim insanları, yürüyüş sırasında atılan adımların oluşturduğu darbenin atardamarlar aracılığıyla beyindeki kan tedarikini artırabilen basınç dalgaları gönderdiğini söylüyor.

Milliyet

Ayakta oluşan basınç


Şimdiye kadar, beyindeki kan temininin (serebral kan akışı), gövde tarafından istemsizce düzenlendiği ve egzersiz veya egzersizin yol açtığı kan basıncındaki değişmelerden nispeten etkilenmediği düşünülüyordu. Geçmişte yapılan araştırmalarda, ayağın koşu esnasındaki etkisinin (4-5 G-kuvveti), beyindeki kan akışını dinamik olarak düzenlemek için atardamarlar aracılığıyla kalp atış hızı ve adım hızı ile senkronize darbelerle dalgalara neden olduğu bulgusuna ulaşılmıştı.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalarda, 12 sağlıklı yetişkinin ayakta durma ve yürüme (saniyede 1 metre) sırasında beynin her iki lobundaki serebral kan akışını hesaplamak için damar çapını ve şahdamarı kan hızını ölçmede invazif olmayan ultrason görüntüleme kullanıldı. Her ne kadar koşmaya kıyasla yürüme srasındaki adım etkisi hafif olsa da, yürüme; vücutta geniş basınç dalgaları oluşturarak beyindeki kan akışını önemli oranda arttırıcı özellik gösteriyor. Yürümenin, serebral kan akışı üzerindeki etkileri, koşmaya kıyasla düşük olsa da, bisiklet sürme süresince görülen etkilerden daha büyüktü.

Milliyet

Bisiklet sürme, yürüme ve koşma...


Sonuçlar, beynin kan akışının oldukça dinamik olduğunu ve ayakların oluşturduğu basınç titreşimleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bisiklet sürme, yürüme ve koşma gibi aktiviteler, insan beynindeki kan akışı üzerinde kan dolaşımsal bir süreklilik sağlıyor.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler