Yaz boyu içinizi serinletecek bir tarif: Soğuk kırmızı biber çorbası
Bak şimdi, yaz soğuk çorbasız geçmez. Geçerse de yeterince havalı olmaz. Ayran aşından bugüne çok yol alınan bu soğuk çorba meselesi, birkaç yıldır şık kafelerin yemek mönülerinin de olmazsa olmazlarından. Peki senin mutfağının onlardan neyi eksik? Tabii ki hiçbir şeyi. Bu tarifin sonucunda ortaya çıkan çorbanın rengi de narçiçeğinden hallice. Peki bu ne demek şekerim? İnstagram story'n için biçilmiş kaftan! Gel, sen bunu bir dene.
Soğuk çorbalar kaça ayrılır?
İkiye olabilir mi? Çok soğuk çorbalar, az soğuk çorbalar mesela... Yanlış değil ve fakat doğru da değil. Çünkü soğuk çorbalar; "sıcak pişirilmiş" ve "soğuk üretilmiş" olarak ikiye ayrılıyor, ayırmak istersen. Bizimki, pişirildikten sonra soğutularak servis yapılan çorbalar bahsi çerçevesinde ele alınacak gayet özgün, Ege kokulu, ferah ferah bir soğuk çorba.
Malzemeler şöyle:
3 adet kapya kırmızı biber (Kırmızı biber denince aklına ilk gelen, hani şu etli etli olan)
1 litre ayran
2 adet defne yaprağı
3 adet fesleğen yaprağı
3 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
Karabiber, tuz
Yapmaya başlayalım:
Kapya biberleri ocak ateşinde veya mangalda közlersen çorban hafif is kokulu olur. Bu da damağa harika yansır. İkisinden biri mümkün değilse de, kırmızı biberleri fırında közleyerek işe başlıyoruz. Derileri kabaracak, hafif soğuduktan sonra biberleri soyuyor, tohumlarından da arındırdıktan sonra, üç diş sarımsakla birlikte rondodan geçirip püre haline getiriyoruz. Zeytinyağını tencerede biraz kızdırıp hazırladığımız püreyi bu yağda şöyle bir çeviriyor; içine defne yapraklarını da atıp birkaç dakika kaynatıyoruz. Bu noktada koklamayı ihmal etmiyoruz bak. Çünkü çok şahane bir kokusu oluyor. Kokladıktan sonra tencereye ayranı ekliyor ve bundan sonraki süreçte kaynayana kadar, tahta bir kaşıkla aynı yönde karıştırıyoruz. Arada sıkılıp veya unutup diğer yönde karıştırırsan ne olur? Çorbanın içindeki ayran kesilir. Ha bunun da çaresi var, yok değil. Böyle olduysa hiç canını sıkma, yazının sonundaki nota bak. Çorban kaynadı mı? Kaynadıysa tuzunu, karabiberini ekle. Altını kapat, soğumaya bırak. Oda sıcaklığına gelince de servis kabına al ve iki saat buzdolabında tut.
Sunuma gelelim:
Kaseyi yarısına kadar çorba ile doldur. İnce ince kıydığın fesleğen yapraklarını çorbanın üstüne ekle. Biraz da karabiber öğütüp mümkünse bahçedeki veya balkondaki masaya servis yap, öğle üzeri iç ve ferahla.
Not: Ayran çorbanın içinde kesildi mi? Tüm çorbayı rondodan geçir. Kaldığın yerden devam et.