Geri Dön
Süpernovalar kitlesel yok oluşlara sebep olmuş olabilir

Süpernovalar kitlesel yok oluşlara sebep olmuş olabilir

Bilim insanları, 8 ve 2.5 milyon yıl önce meydana gelmiş iki süpernovanın, Dünya'nın ozon tabakasını etkilemiş ve bunun kitlesel ölümlere yol açmış olabileceğini keşfetti.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Büyük yıldızların ömrünü tamamlayıp patlamasına süpernova adı veriliyor. Son derece şiddetli patlamalar olan süpernovalar çok uzakta bulunan gök cisimlerini bile etkileyebiliyor.

Haberin Devamı

Zararlı iyonlaştırıcı radyasyon, üzerinde yaşam bulunan gezegenlerdeki yaşamı sona erdirebilir. Bir araştırmacı da, bu denli devasa bir patlamanın geçmişte Dünya'yı etkileyip etkilemediğini araştırdı.

Araştırmanın sonucunda Dünya'dan 163 ile 326 ışık yılı uzaklıkta meydana süpernovaların Dünya'yı etkilemiş olabileceği ortaya koyuldu.

Washburn Üniversitesi'nde görev yapan astrofizikçi Brian Thomas, süpernovalar sonucu ortaya çıkan kozmik ışınların atmosferden geçerek canlı organizmaları nasıl etkilediği konusunda bir araştırma yaptı.

Astrobiology dergisine konuşan Thomas, özellikle Afrika'dan edinilen örneklerde ciddi değişim bulgularının gözlemlendiğini belirtti.

Dünya'da birkaç milyon yıl önce ciddi değişikliklerin yaşandığını ifade eden Thomas bunun sebebinin süpernovalar olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Jeolojik örneklerde yapılan çalışmalarda, süpernova sırasında oluşan Iron-60 izotopu örneklerine rastlandı.

Pliocene-Pleistocene Çağı süresince Dünya üzerinde yaşayan bazı türler birdenbire ortadan kayboldu. Büyük çaplı kitlesel ölümlerin yaşanmadığı bu dönemde yine de nesli tükenen canlıların sayısındaki rakam azımsanmayak derecede fazla.

Ozon Tabakası Dünya'da yaşayan canlıları uzaydan gelen kozmik ışınlara karşı koruyor.

Küresel iklim modellerinin kullanıldığı araştırmada son dönemlere ait atmosfer kimyası modelleri ve yayılıcı transfer kullanıldı. Böylece Ozon Tabakası'nı etkilemesi muhtemel süpernova kaynaklı kozmik ışın akışı daha net anlaşıldı.

Süpernovaların yaşayan her canlıyı aniden yok etmediğini söyleyen Thomas, bunun binlerce yıl sürebilecek bir süreç olduğuna dikkat çekti.

Peki süpernovalar kitlesel yokoluşların sebebi olabilir mi?

Thomas bu soruya değişkenlik gösterir yanıtı veriyor. Süpernovaların bazı durumlarda canlıları yok ettiğini fakat bitkilerin yayılımında artışa da sebep olduğunu söylüyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler