Pisagor kimdir?
Pisagor dijital dünyada sürekli karşımıza çıkıyor. Peki hakkında ne biliyoruz? Pisagor kimdir? İşte Pisagor hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...
Pisagor kimdir?
Pisagor, M.Ö. 570 ila M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle 'Sayıların babası' olarak da bilinir.
Pisagor'un hayatı
Kendisini filozof olarak adlandıran ilk kişilerden biri olan Pisagor hakkında aslında çok fazla bilgiye erişilememektedir. Bunun en büyük sebebi, düşüncelerini yazıya dökmemesidir. Günümüzde Pisagor hakkındaki bilgiler, öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır. Hatta Pisagor'a atfedilen birçok eserin de gerçekte onun öğrencilerine ait olduğu da iddialar arasındadır.
Pisagor teoremi
Pisagor, birçoklarının hayatına ilkokul ve ortaokulda işlenen matematik dersleriyle dahil olmuş bir isim. Matematik denildiğinde mutlaka akla gelen Pisagor, Pisagor teoremi ile ünlenmiştir. A kare ile b kare'nin toplamının c kare'ye eşit olması formülüyle ifade edilen bu teoride dik üçgenin üç kenarı arasındaki temel ilişki ele alınmıştır. Pisagor teoremi, hipotenüsün karesinin diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu belirtir.
Pisagor ve matematik
Pisagor ve öğrencilerin her şeyin matematikle ilgili olduğuna inanmışlardır. Dünya üzerindeki her şeyin matematik aracılığıyla tahmin edilebileceğini ve açıklanabileceğini varsayan Pisagor ve öğrencileri, sayıların nihai gerçek olduğunu savunmuşlardır. Pisagor'un, öğrenci grubuna birini almadan önce beş yıl konuşmama şartı aradığı da iddia edilmektedir.
Pisagor ve ölümü
İtalya'nın Crotone şehrinde üç yüz öğrencisiyle bir okul kuran Pisagor, matematik üzerine çalışmalarını bu okulda sürdürmüştür. Ancak bu okul, dönemin siyasi çevresi tarafından hoş karşılanmamış, bu okul galeyana getirilen çevre halkı tarafından ateşe verilmiştir. Pisagor ve öğrencileri, bu korkunç yangında hayatlarını kaybetmişlerdir.