Molatik usulü domates suyunda pişen barbunya pilaki tarifi
Barbunya pilakiye bir de buradan bak ey Molatik!
Şimdi bu Molatik'te niçin bir "yemek" kategorisi yok, değil mi? Halbuki yemeksiz olmaz! Olmayanı oldurmak üzere bu tarifle karşınızdayım.
Yaz sofraları pilakisiz eksik kalır. Başlangıçta kaşıklar onu arar, salatayla peynir kendini yalnız hisseder. Yağına banılacak ekmek onunla buluşmazsa lezzet bulamaz, çatal onu bekler. Pilaki, başrolündeki ana malzeme dışında muhteviyatı belli bir yemek türü. Zeytinyağı, soğan, sarımsak; yöresine göre salça, yöresine göre domates ile pişirilip ağırlıklı olarak soğuk servis edilen bir başlangıç yemeği.
Her zeytinyağlı gibi pilakinin de makbulü, suyunu tamamen çekmiş olup hafif renklenmiş zeytinyağı malzemenin altında, tabakta şöyle bir endam edeni. Her bir tanesi lezzete bulanmış bir barbunya pilaki içinse buy'run bur'dan yakın:
Malzemelere bakalım:
1 kg ayıklanmış barbunya (Yarına da kalsın diye)
5 büyük boy domates
1 büyük boy beyaz soğan
5-6 diş sarımsak
1 orta boy havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limon
Çeyrek bağ maydonoz
Tuz
Nasıl pişirilecek: Domatesleri katı meyve sıkacağından geçirip bir büyük su bardağı kadar çıkacak olan suyunu da kenarda bekletiyoruz. Barbunyaları 2 su bardağı domates suyu, bir tutam tuz ile 10 dakika kadar haşlıyor; haşladığımız suyunu süzdükten sonra bir kaba alıyoruz. Kenarda biraz bekleyecekler.
Soğanları küp küp doğrayıp kıydığımız sarımsaklarla birlikte zeytinyağında çeviriyoruz. Pembeleşmeye yüz tutunca soğanları ve sarımsakları bir kevgir ile yağın içinden alıyoruz. Buram buram soğan ve sarımsak aroması sinmiş yağa, önce küp doğranmış havuçları ardından da kenarda bekleyen yarı haşlanmış barbunyaları ekliyor, 1-2 dakika pişiriyoruz. Su yerine az önce sıktığımız domates suyunu, tuzu ve bir limonun suyunu ekliyor, pilakiyi pişmeye bırakıyoruz. Kısık ateşte, barbunyalar domates suyunu içine çeke çeke keyifle pişecek.
Suyu çekilene, yağı çıkana kadar ocakta tutup soğumaya bırakıyoruz.
Servise gelelim: Mümkünse beyaz bir tabakta arkadaşlar... Kıydığınız maydonozları de üstüne şöyle bir serptikten sonra, afiyet olsun.