Mistisizm nedir? Mistik kime denir?
Mistisizm ve mistik gibi kelimeleri sıklıkla duyuyoruz. Mistisizm denilince aklımıza gelen şey genelde sadece gizemli bir şey olduğuna dair. Peki hepsi bu kadar mı? Mistisizm nedir? Mistik kime denir? İşte mistisizm ve mistik hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...
Mistisizm, Yunanca 'gözlerini kapamak' anlamındaki 'myein' teriminden türemiştir. Akıl veya mantık yolu ile erişilemeyen doğaüstü durumları sezgilerle arama ve bulma şeklinde bir tanımı yapılabilir. Mistisizmin kaynağı din değildir ancak dinin metafizik tarafına eğilir.
Mistisizm bir inanç mı?
Mistisizm bir inanç değildir. İlke, iman ya da dogma da değildir. Kolay bir tanımı olmadığı için genelde kafa karışıklığı yaratabilir. Düz bir anlama sahip olmadığından ötürü sıklıkla anlamı karıştırılır. Mistisizmde akıl ve mantık ile ulaşılamayan kavramlara ve bilinmezliği sezgilerle ulaşmak ya da sezgilerle cevaplar aramak söz konusudur.
'Mistik'lerin özellikleri
Gizemci olarak özetleyebileceğimiz mistik kelimesini insanlar ya da olaylar için kullanabiliriz. İnsanlar olarak kullandığımızda bazı özellikler de devreye girmektedir. Peki kimlere mistik denir? 'Mistik'lerin özellikleri nelerdir? Öncelikle kişisel deneyimler, çeşitli doktrinlerden daha önemlidir. Mistiklerin asıl hedefi aydınlanmadır. Arayışlarının altında yatan temel özellik görünmeyeni bulma ve görünmeyeni keşfetme çabasıdır. Mistiklerin kesin yargıları yoktur. Kendi sezgileri ve başkalarının sezgilerine büyük önem verirler. Mistikler ruhsal bir gücü memnun etmek için değil aydınlanmak ve keşfetmek için çalışırlar. Mistikler, evrenin sonsuz ve gizemlerle dolu bir yer olduğuna inanırlar.
Mistisizm ve felsefe
Mistisizm, deneyimsel olması sebebiyle modern felsefeden ayrılır. Modern felsefedeki analitik yapı mistik felsefeyi barındırmaz. Mistisizm, panteizm ve panenteizm şeklinde iki düşünceye ayrılır. Panteizm, evreni tanrı tanrıyı evren olarak görür. Panenteizm ise evreni tanrının bir parçası olarak ifade eder. Panteizmde doğa ile bütünleşme savunulur. Panenteizm ise "Doğa, tanrının bir eseridir" denilir.