Geri Dön
Mesir macunu faydaları, mesir macunu içinde neler var?

Mesir macunu faydaları, mesir macunu içinde neler var?

Manisa'da her yıl düzenlenen Mesir Macunu Festivali geleneği bu sene de devam ediyor. Peki uğruna festivaller düzenlenen, tonlarca macunun binlerce insana dağıltığı mesir macunu nedir? Mesir macununun faydaları ve zararları nelerdir? İçinde bulunan baharatlar hangileridir?

Turcel Orman
Turcel Orman

Mesir macunu nedir?

Haberin Devamı

Mesir macunu hazırlayan kişiye göre değişse de 40'tan fazla baharatın karışımından yapılan şifa macunu olarak bilinir. Manisa Bimarhanesi'nin (akıl hastalıkları hastanesi) ilk başhekimi Musa bin Muslihiddin bin Kılıç ya da bilinen adıyla Merkez Efendi, 40-45 kadar baharatı karıştırarak elde ettiği bu macunu hastalarına ilaç olarak hazırlıyordu.

1539'dan beri kutlanıyor

İlk başlarda paralı olarak verilen macun, halkın yoğun isteği ve talebi üzerine Manisa'daki Sultan Camii minarelerinden halka ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Mesir macunu 1539 yılından beri geleneksel olarak her yıl dağıtılıyor. 15 Nisan günüyse Mesir Macunu Festivali olarak kutlanıyor.

Mesir macunu faydaları, mesir macunu içinde neler var

Mesir macunu faydaları

Mesir macununda bulunan baharatların her biri ayrı ayrı faydalıdır. Karışımları sayesinde de kombo etkisi yapar. İdrar yollarındaki sıkıntıyı gidermesi, kanı temizlemesi, göğüs problemleri ve balgam sorunu üzerindeki etkisi, romatizma ve eklem ağrılarını gidermesi, hemoroide iyi gelmesi, egzemaları iyileştirmesi, sinir hastalıkları üzerinde etkili olması, mide, sindirim ve gaz problemlerini gidermesi gibi etkileri bilinir.

Haberin Devamı

En çok bilindiği etkiyse doğal baharatların birleşiminden ötürü verdiği enerji, güç ve kuvvettir. Ayrıca mesir macunu bel üzerinde de etkilidir.

Mesir macunu zararları

Mesir macunu, normal kullanımlarda zararlı bir gıda değildir. Fakat aşırı tüketilmesi durumunda baharatların yan etkilerinden ötürü gastrit, ülser, basur gibi sorunlara sebep olabilir ya da var olan sorunları arttırabilir. Karaciğer, mide, mesane, şeker ve obezite hastalıklarına sahip olanlar mesir macununu dikkatli ve üsturuplu kullanmalıdır.

Mesir macunu faydaları, mesir macunu içinde neler var

Mesir macunun içindekiler, mesir macunu baharatları

Mesir macununun yapımında genellikle zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu baharatları bulunur.

Benzer İçerikler