Mars buzullarının altındaki tuzlu göllerde uzaylı mikroplar mı yaşıyor?
Belfast Kraliçe Üniversitesi'nde görev yapan John E. Hallsworth, Kızıl Gezegen Mars'ta yer alan buzulların altındaki tuzlu göllerde uzaylı mikropların yaşam sürebileceğini öne sürdü.
Geçtiğimiz aylarda Kızıl Gezegen Mars'taki buzulların altında tuzlu göller olduğu saptanmış ve bu tuzlu göllerin, canlı yaşamına ev sahipliği yapabileceği ihtimali dile getirilmişti.
Belfast Kraliçe Üniversitesi'nde çevre mikrobiyolojisi alanında eğitmenlik yapan John E. Hallsworth, bu teoriyi doğrulayacak ipucunun Dünya'da olduğunu düşünüyor.
Mikrop uzmanı Hallsworth'a göre, Dünya'nın çok tuzlu sulak bölgelerinde çok sayıda balık ve böcek türü yaşam sürüyor.
Hallsworth, Dünya'da var olan koşulların Mars'ta da var olması durumunda, Mars'a yapılacak olası keşifte Kızıl Gezegen'deki basit yaşam formlarının canlı ya da fosil olarak keşfedilebileceğini belirtiyor.
Hallsworth'un The Conservation için kaleme aldığı makalede şu açıklamalara yer veriliyor:
"Dünya'da yapılan çalışmalar sayesinde çok tuzlu ortamlarda bile çok sayıda mikrobun hayatta kaldığını biliyoruz. Yapılan son araştırma, yüksek tuzluluk oranlarına adapte olan halofil mikroplar gibi topluluklar ve organizmaların, sodyum klorür ile satüre edildiğinde bile biyokütle bakımından çeşitli ve zengin olduğunu ortaya koydu."
Geçtiğimiz ağustos ayında sonuçları kamuoyu ile paylaşılan çalışmada, Mars'ın Güney Kutbu'nda yer alan Planum Australe Bölgesi'nde yapılan radar taramaları sayesinde bölgedeki buzulların altında tuzlu göllerin bulunduğu tespit edilmişti.
Çalışmayı kaleme alan uzmanlar, radar sinyallerinin analiz edilmesi sonucunda su benzeri maddelerin mevcut olduğu tespitini yaptıklarını açıklamıştı.
Bilim insanları Kızıl Gezegen Mars'ta bir zamanlar bol miktarda su bulunduğunu düşünüyor. Peki bir zamanlar Mars'ta bol miktarda mevcut olan su nereye gitti ya da hala Mars'ta mı?
NASA'ya göre 'sıvı su', Güneş Sistemi'ndeki yaşamın temel kaynağı. Güneş Sistemi içerisinde katı, sıvı ya da gaz formunda su bulunuyor.
Geçtiğimiz ağustos ayında NASA, Ay'ın Güney Kutbu'nda buz bulunduğunu açıklamıştı.
Kızıl Gezegen Mars hakkında öne sürülen ilginç iddialar...
Peki Mars'ta tuzlu sıvı su bulunuyorsa, mevcut su nasıl bir yaşama hayat verebilir?
Hallsworth'a göre büyük deniz canlılarını, besin zinciri bulunmayan Mars'ta ve bahsi geçen tuzlu göllerde aramak kulağa pek mantıklı gelmiyor.
Yine de Mars'ın yaşama daha elverişli olduğu geçmiş zamanlarda yaşamış ya da NASA'nın uzay araçları ile Dünya'dan taşınan mikroplar, gezegenin yaşam için elverişsiz ekosistemine uyum sağlamış olabilir.
Dünya'da sıfırın altı ısılarda yaşayan böcekler, balıklar ve başka canlılar bulunuyor. Fakat Mars'ı odak noktası haline getirdiğimiz zaman, büyük organizmaların hayatta kalmasını sağlayacak beslenme kaynaklarının bulunmadığını görüyoruz.
Fakat birçok mikroorganizma, yaşam için uygun olmayan koşullarda bile hayatta kalmayı sürdürüyor.
Mars'ta bulunan tuzlu göllerin kimyasal bileşeninin neler olduğu da son derece önemli. Hallsworth, Mars'taki tuzlu göllerin gelişmekte olan doğal çevrelerdense muhafaza odaları gibi işlev gördüğünü düşünüyor.
Hallsworth'a göre, muhafaza odaları olarak işlev gören tuzlu göllerde yaşam, mikroskobik boyutlarda barınıyor olabilir ve doğru koşulların bir araya gelmesiyle yaşam tekrar başlayabilir.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu