Geri Dön
Frizbi nedir?

Frizbi nedir?

Birçok insanın çocukken muhakkak oynadığı hatta büyüklerin dahi arada sırada eline aldığı bir şey olan frizbinin tam olarak ne anlama geldiği ve çeşitleri merak ediliyor. Peki frizbi nedir? Frizbi çeşitleri nelerdir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Frizbi nedir?

1950'li yıllarda Walter Frederick Morrison adlı bir girişimci, halkın UFO'lara olan ilgisinden dolayı bir oyuncak yaptı. Bu oyuncak küçük Uçan dairelere benzemekteydi. Morrison bu oyuncağa ilk başta "Plüton Tabağı" adını verdi ve bu oyuncak kısa sürede tanındı. Oyuncağı Wham-O adlı bir firma üretiyordu ve satışlarını arttırmak isteyen firma, Richard Knerr'i ülkenin doğusuna gönderdi. Knerr, yaptığı uzun yolculuklar sırasında üniversite öğrencilerinin birbirlerine teneke kutu kapağı atarak oynadıkları bir oyun gördü. Öğrenciler bu oyuna "freesbee" diyorlardı. Bu adın kullanılmasının sebebi; öğrencilerin oynadıkları teneke kapağı 1870'li yıllarda kurulmuş ve evlere teneke kutularda kek ve bisküvi servisi yapan bir firmaya aitti. Firmanın kurucusu William Russell Frisbie'nin resmi, kutu kapaklarını süslemekteydi ve öğrenciler onun adını oyuna vermişlerdi. Knerr, 1959 yılında Freesbee adını tescil ettirdi. Bundan sonra oyunun adı böyle anılmaya başlanmıştır. Bu sözcük, 1980'lerde "frizbi" olarak Türkçeye de girdi. Önceleri çocukların severek oynadığı bir oyuncak olan frizbi, sonraları büyüklerin de pikniklerde ve sahillerde oynadığı bir oyun oldu.

Frizbiler yalnızca oyuncak olarak olarak kullanılmadı. 1960'lı yıllarda ABD Deniz Kuvvetleri havada süzülerek ilerleyen işaret fişekleri tasarlamaya karar vermişti. Bunun için frizbiler model alındı. Yaklaşık 400.000 dolar harcanan bir proje başlatıldı. Frizbilerin uçuşu rüzgâr tünellerinde incelendi. Frizbiler, gelişmiş kameralar tarafından kaydedildi ve etkili frizbiler tasarlandı. Bu frizbiler, gece karanlığında aydınlatma fişeği olarak da kullanıldı.

Frizbi çeşitleri nelerdir?

Frizbi oyunun en bilinen çeşitleri; frizbi golfü, serbest stil (freestyle), en iyi (ultimate) ve cesaret oyunu (guts)’dur. Bunların dışında da çeşitlerinin bulunduğunu söylemekte fayda var.

Frizbi Golfü; disk sopa ile fırlatılmak suretiyle başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar götürülmeye çalışılır. Disk sopa ile fırlatılırken gerilerek atılabilir. Diskin düştüğü nokta işaretlenir ve bir sonraki atış için bu nokta önemlidir çünkü sopa ile atış yapılırken bir ayak diskin son düştüğü noktaya basması gerekmektedir. Frizbi golfünde oyun alanı belirgindir ve oyun alanı dışına çıkan disk için karşı takım penaltı atışı kullanır.

Serbest Stil (Freestyle); Tek kişi ya da takım halinde oynanan frizbi oyun çeşididir. Serbest stilde oyunun kazanılmasını sağlayan en önemli faktörler; hareketlerin zorluğu, estetik olması ve diskin iyi manevra almasıdır. Serbest stil de frizbi diskinin ağırlığı 160 gr’dır.

En İyi (Ultimate); En iyi (ultimate) frizbi oyun çeşidi 175 gr. ağırlığındaki disk kullanılarak oynanır. Takım halinde oynanan bir frizbi oyun çeşididir. Her takımda yedi oyuncu bulunur. Oyunun her anında ciddi efor sarf edilir, oyun alanı 100 metredir. Bütün frizbi oyunlarında olduğu gibi bu oyun türünde de belli kurallar bulunmaktadır. Oyun alanı dikdörtgen şeklindedir. Oyun toplamda 48 dakika sürmekte ve iki devre halinde oynanmaktadır.

Cesaret (Guts); İsminden de anlaşılabileceği gibi cesaret isteyen ve zorluğuyla bilinen frizbi oyunudur. İki oyuncu ile oynanır, oyuncuların arasında 14 metre mesafe bulunur. Oyuncular birbirlerine diski fırlatır, amaç rakibin diski yakalayamamasıdır. Rakip diski yakalayamaz ise puan kazanılır.

Benzer İçerikler