Oynatma Listesi
HABERLER

Zam oranı ne olacak? Emekli ve memur için 3 aylık enflasyon verisi belli oldu

Eylül ayının enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 51,97'den 49,38'e geriledi. Böylece yıllık enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altına inmiş oldu. Peki memur ve emeklilerin zam oranı ne olacak? İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 51,97'den 49,38'ya geriledi.Böylece yıllık enflasyon Temmuz 2021'den bu yana ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu. Merkez Bankası, politika faizini eylül ayında yüzde 50'de sabit tutmuştu. Ağustos ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,47 artmıştı. Yıllık enflasyon yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye gerilemişti.

Eylül ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için belirleyici oluyor. Buna göre emekli ve memur için 3 aylık enflasyon verisi belli oldu.

EMEKLİNİN ÜÇ AYLIK ZAM FARKI BELLİ OLDU

Konuyla ilgili detayları CNN Türk canlı yayınında açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “3 aylık enflasyonda kümülatif yüzde 8.92’lik bir artış var şu anda. Eğer yüzde 2.5 civarında gelecek 3 ay tamamlanırsa yüzde 16-17 civarında 6 aylık enflasyon farkı oluşacak.

YIL SONU ZAM BEKLENTİSİ NE?

Burada soru işareti olan nokta şu: Bu sene sonu artış neye göre yapılacak. Memur ve emeklilerimizde bu belli. Memurlar toplu sözleşme artı enflasyon farkı alacaklar. Yani son 6 ayın enflasyonunun yüzde 16 çıktığını varsayalım. Bir önceki verilen yüzde 10 toplu sözleşme zammı çıkarılacak, 6 kalıyor. Buna 5 eklenirse memur ve memur emeklilerimiz yüzde 11 fark alacak. SSK ve Bağkur emeklilerimiz enflasyon farkı ne ise onu alacaklar.

MERKEZ BANKASI FAİZİ NE ZAMAN İNDİRİR?

Borsa ile mevduat birbiri ile yarıştığı için faizlerin düşmesi gerekiyor. Fed faiz indirimi ile birlikte bu algı oluşmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası da faiz indirmeye başladı. Bence en iyi ihtimal algıyı yönetmek adına aralıkta küçük bir faiz indirimi olabilir. Bence sene başı itibarıyla faizin inmeye başlaması gerekmekte.

Bence bir miktar yüksek gelen enflasyonla beraber faiz indirmenin zamanı aralık, gelecek sene ocak ayı itibarıyla başlanabilir diyebiliriz.

‘MEVDUAT FAİZLERİ CİDDİ KAZANÇ SAĞLIYOR’

Yüzde 49’luk oran yıllık enflasyondur. Ancak bizim mevduat faizlerimiz gelecekteki oranımızdır. Biz gelecekte 1 yılda mevduat faizine bağlarsak yüzde 53’ler civarında faiz elde edeceğiz. Doğrudan karşılaştırdığımızda reel faiz söz konusu. Şu anda mevduat faizleri çok ciddi bir şekilde yatırımcısına kazanç sağlıyor diyebiliriz."

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI

Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER