Özel bir ev partisinde dans ederken çekilmiş videolarının sızdırılması nedeniyle bir anda dünyanın en çok konuşulan kadını haline gelen Finalndiya Başbakanı Sanna Marin'e Finli kadınlardan destek geldi. Yüzlerce kadın, skandala karışan başbakan Marin'i desteklemek için dans edip parti yaptıkları videoları çekip sosyal medyada paylaştı.
Sanna ile dayanışma hashtag'iyle paylaşılan görüntülerde, arkadaşlarıyla dans eden ve eğlenen kadınlar görülüyor. Peş peşe sızdırılan görüntülerde, 36 yaşındaki Finlandiya başbakanı, bir arkadaşının evinde ve Helsinki'de tanınmış bir kulübün VIP odasında dans ederken görülüyordu.
UYUŞTURUCU TESTİ YAPTIRDI
Muhalif lider Riika Purra ise Marin'e gönüllü bir uyuşturucu testi yaptırması çağrısında bulundu ve başbakanın üzerinde bir "şüphe bulutunun" dolaştığını belirtti. Diğer muhalif liderler de hem başbakanı hem de daha önemli iç sorunlar yerine başbakanın partilerinden bahseden medyayı eleştirdi.
Partide uyuşturucu kullanma iddiaları, iddiaları ortadan kaldırmak için uygun hale geldiğinde kamuoyuna açıklanacak bir uyuşturucu testi yaptığını söyleyen başbakan tarafından reddedildi. Marin, uyuşturucu kullanıp kullanmadığı yönünde muhalefet sıralarından yükselen sorular karşısında test yaptırdı. Kesinlikle uyuşturucu almadığını söyleyen Başbakan Marin, özel bir videonun kamuyla paylaşılmasından üzüntü duyduğunu ama Finlandiya halkının iş ve eğlence arasında ayrım yapmayı anlayacağını belirtti. Marin, "Dans ettim, şarkı söyledim. Bunlar tamamen yasal şeyler. Asla uyuşturucu kullanılan bir ortamda olmadım" dedi.
Marin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir aile yaşamım var, bir iş yaşamı var ve arkadaşlarımla geçirdiğim boş zamanlarım var. Benim yaşlarımdaki herkes gibi" dedi.
"DÜNYANIN EN HAVALI BAŞBAKANI"
Dünyanın en genç başbakanı olan Marin, eğlencelerini saklamıyor ve sık sık müzik festivallerinde görülüyor. Marin geçen yıl da bir Kovid vakasıyla temaslı olduğu halde gece kulubüne gittiği için özür dilemişti.
Sanna Marin geçen hafta Alman tabloid gazetesi Bild tarafından "dünyanın en havalı başbakanı" diye tanımlanmıştı. Aralık 2019'dan bu yana iktidarda olan Marin, partisinden destek almaya devam ediyor.
YARGI HATASI MI?
Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nde toplumsal cinsiyet çalışmaları profesörü olan Anu Koivunen, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, sızdırılan video üzerindeki kargaşada cinsiyetin belirleyici bir faktör olduğunu düşünmediğini söyledi ve ekledi:
"Partinin kendisi büyük bir sorun değildi, ancak videonun sızdırılması, başbakanın etrafını sardığı insanlar açısından bir yargı hatası olarak görülebilir. Odadaki herkese güvenemeyeceği bir arkdaş çevresinde kendini kısıtlamadığını gösterebilir."
RUSYA HACK'LEDİ İDDİASI
Cumartesi günü Iltalehti gazetesi tarafından alıntılanan bir siber güvenlik uzmanı olan Petteri Järvinen, Rusya'nın Finlandiya başbakanının yakın çevresinin bir parçası olan birinin telefonunu veya sosyal hesaplarını hack'lemiş olma olasılığını gündeme getirdi.