Yeniden Refah Partisi Fatih Erbakan, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin aldıkları kararı açıkladı. Fatih Erbakan, "Yeniden Refah Partisi yoluna emin adımlarla yürümektedir. Milletimiz de bunun çok iyi bilincindedir. Film bitmedi, daha yeni başlıyor demiştik. İşte partimizin gelmiş olduğu nokta bizi haklı çıkarmaktadır. Milli Görüş davası kıyamete kadar baki kalacaktır. Milli Görüş sancağı asla yere düşmeyecektir." dedi.
Erbakan, "Projelerimiz hazır, kaynaklarımız hazır. İlk 100 gün icraatlarımız hazır. Makam ve rakam için değil Allah rızası için çalışan kadrolarımız hazır. 50 yıllık Milli Görüş tecrübelerimizle yeniden iktidara geleceğiz." ifadelerini kullandı.
KARARI AÇIKLADI
Erbakan, "Son derecek kapsamlı istişareler sonucunda seçimlere tüm seçim bölgelerine herhangi bir ittifaka dahil olmadan girme kararı aldık." şeklinde konuştu. Erbakan, kendisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını belirterek "Cumhurbaşkanı adayı olarak bendeniz bugün yüksek seçim kuruluna başvuracağım." dedi.
KARARIN PERDE ARKASI: 20 MİLLETVEKİLİ
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, AK Parti-Yeniden Refah Partisi görüşmelerinin perde arkasına ilişkin bilgiler aktardı.
Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:
Görüşmelerin sıkıntıya girdiği nokta milletvekili sayısı. Benim edindiğim bilgilere göre Yeniden Refah Partisi 20 milletvekili istedi ancak buna AK Parti sıcak bakmadı. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.
Yeniden seçim sisteminde yüzde 7 oy oranına sahip bir parti 25 milletvekili çıkarabiliyor. Son anketlerde Yeniden Refah Parti'sinin oy oranı en fazla yüzde 2-2,5 olduğu gözüküyor. Bu oy oranına sahipken 20 milletvekili talebi kabul görmedi.
Yeniden Refah Partisi cuma günü MYK'sını toplamıştı. Fatih Erbakan teşkilatın görüşünü almıştı. 'Bu ittifakı hiç girmeyelim, oy kaybedebiliriz' diyenler de vardı. Bir ittifak içinde bulunulması baraj kaygını ortadan kaldıracağı için ittifakta olalım ama her ilde kendi adayımızı gösterelim diyenler de vardı. Ama netice itibariyle pazar günü Yeniden Refah Partisi'nden AK Parti'ye giden 20 milletvekili çıkaracak şekilde ittifaka katılma formülü gitti. AK Parti bunu yeşil ışık çıkmadı.
Tartışmaların 6284 sayılı kanundan dolayı mı tartışmanın çıktığı merak ediliyordu. Malum Yeniden Refah Parti'nin sunduğu 30 maddelik liste vardı. Her iki tarafla da konuştuğumda bunlar 'konuşulur, tartışılır, mesele değil' ifadelerini duydum. Dolayısıyla kadına yönelik şiddete ilişkin kanunun kaldırılması gibi sebeplerde dolayı bu olumsuz tablo oluşmadı. Tablonun sebebi tamamen istenilen milletvekili sayısı ve teknik durumla ilgili. İki taraf uzlaşamadı. Erdoğan ve Bahçeli'nin bu durumla ilgili bir değerlendirme yapması bekleniyor.
NE GETİRİR NE GÖTÜRÜR?
Karar ne getirir, ne götürür... Görüşmeler başlamadan önce de şöyle bir tablo ortaya konuluyordu. Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi'nin Millet İttifakı içerisinde yer almasından rahatsız olan milli görüş tabanından oy çeken bir parti. Diğer yandan da kırgınlıkları nedeniyle AK Parti'ye oy vermek istemeyen, bir kesim de Yeniden Refah Partisi'ne oy vermeyi düşünüyordu. Bu özelliği ile kritik bir öneme sahipti.
Cumhur İttifakı açısından çok olumsuz bir tablo olmayabilir. Yeniden Refah Partisi'ne gidecek oylar en azından Millet İttifakı'na gitmemiş olacak. Saadet Partisi'ne gitmeyecek, aynı zamanda Saadet Partisi'nden kopacak oylar Yeniden Refah'a gidecek. Dolayısıyla iki ittifak arasında Yeniden Refah Partisi'nin varlığı Cumhur İttifakı'nın lehine olabileceği konuşuluyordu. Bugünden sonra hesaplar nasıl olacağı değerlendirilecek.