Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle; (Kovid-19 varyantı Eris Türkiye'de görüldü mü?) Ülkemizde bu ve benzeri bir varyant görülmedi.
Bu görülen varyantlar sakın bizi endişelendirmesin ve kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil. Hala Kovid görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla, etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz.
KIZAMIKTA SON DURUM
Kızamıkla ilgili yine dünyanın birçok ülkesinde özellikle göçlerin etkisiyle son dönemde vakaların arttığını biliyoruz. Korunmanın en etkili yolu aşı. Bununla ilgili herhangi bir terddütümüz yok. Bütün vatandaşlarımızın evlatlarımızın evlatlarımız 9. ayda 12 ayda ve 4 yaşında olmaları son derece önemli.
Biz de kızamık 2-3 ay öncesine kadar azaldı. Ağırlık ilimiz İstanbul sonra Ankara sonra Gaziantep, Kocaeli ve Diyarbakır şekilde.
Sahada yaygın aşılamayı hem mobil hem aile sağlığı merkezlerimizde aşılamayı sürdürüyoruz. Endişe edilecek bir durum yok. Giderek sayıların azaldığını kontrol altında olduğunu söyleyebilirim.
SAĞLIKTA ŞİDDET
Bir şiddet eylem planımızdan bahsetmiştim. Esaslarından bir tanesi güvenlik tedbirleri anlamında hastanelerimizde, sağlık kuruluşlarımızda İçişleri Bakanlığımızla çalışıyoruz. Bununla birlikte beyaz kodumuz var. Beyaz kodumuzla birlikte hukuki süreç başlıyor.
PROF. DR. MEHMET CEYHAN'DAN ERİS AÇIKLAMASI
Koronavirüsün yeni varyantı “Eris”in İngiltere’de yayılması ve her 7 Kovid vakasından birinde görülmesi akıllara “Eris, Türkiye’ye de yayılır mı?” sorusunu getirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pandeminin eskisi gibi alevlenmesinin söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: “Aşılar, geçirilen Kovid-19 toplumda bağışıklık oluşturdu. Artık yeni salgın beklemiyoruz. Tek tek vakalar olabilir. Şu anda da var etrafımızda. Bu varyantlar birkaç ülkede fark ediliyor, sonra görülmüyor. Çünkü eskisi gibi yoğun test yapılmıyor.”
'BİRÇOK VARYANT VAR'
Birçok varyantın tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Ceyhan, “Mesela gribin henüz bize gelmeyen insandan insana bulaş özelliği kazanmayan, örneğin Güneydoğu Asya’da görülmeye devam eden tipleri var. O insandan insana bulaş özelliği kazanmadığı için bir salgın riski oluşturmuyor. İlk çıktığında örneğin kuş gribi, hayvanlardan insanlara ilk defa bulaştı ve kısmi yayılım gösterdi fakat sonra bağışıklık gelişti ve insandan insana bulaş özelliği kazanamadığı için risk kayboldu” dedi.