;
Oynatma Listesi
HABERLER

Türkiye-Yunanistan gerginliği tırmanıyor! Dendias'tan skandal sözler

Ankara-Atina hattında tansiyon Yunanistan cephesinden gelen açıklama ile arttı. Ülke basınına konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'yi suçlayan skandal açıklamalara imza attı.

Türkiye - Yunanistan ilişkileri tarihin en gergin döneminden geçerken Atina'dan tansiyonu artıracak skandal bir açıklama geldi.

 

Ülke basınına konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, gerilimin nedeni olarak Türkiye'yi gösterdi. 'Türk provokasyonlarında eşi görülmemiş bir tırmanış var' diyen Yunan Bakan sözlerine şöyle devam etti: Aynı zamanda neo-Osmanlı revizyonizminin yansıtıldığı alanda zaman zaman bir tırmanışla karşı karşıyayız.

"SAKİNCE YANIT VERİYORUZ"

Ankara'yı gerilimi tırmandırmak ile suçlayan Dendias, 'Bu duruma güçlü ama sakince yanıt veriyoruz' dedi. Yunanistan merkezli Naftemboriki gazetesine konuşan Dendias, "Bir dizi argümanla Türk tarafının asılsız ve mesnetsiz iddialarını tek tek yıkıyoruz" iddiasında bulundu. Dendias, Yunanistan'ın Ankara ile iletişim kanallarını açık tutma niyetini dile getirirken samimi olduğunun da altını çizdi.

 

MİÇOTAKİS NE DEMİŞTİ?

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklaması sonrası gerilmişti.

Miçotakis, adını vermeden Türkiye’yi kastederek 'Yunanistan komşularına dostluk elini uzatıyor. Ancak egemenliğimize, egemenlik haklarımıza yönelik ihlallere ve derhal son bulmaları gereken Yunan adaları üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz. Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO’nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum' demişti.

Miçotakis, bu sözleriyle dolaylı olarak Türkiye’ye F-16 uçağı satışına onay verilmemesini talep etmiş oldu.

Yunan Başbakanın 'Siz Kongre üyelerinden, Helenizmin 48 yıldır büyük acı çektiği ve hâlâ kapanmayan bir yarasını unutmamanızı istiyorum. Kıbrıs’taki saldırı ve adanın şiddetle ikiye bölünmesini kastediyorum. Kıbrıs’ta iki ayrı devleti, kimse hiçbir zaman kabul etmeyecektir' sözleri ise ayakta alkışlandı.

YUNANİSTAN NEYİ AMAÇLIYOR?

Agresif silahlanma yarışına giren Yunanistan, uluslararası arenada Türkiye karşıtı politikalarından vazgeçmiyor. Yunanistan, son dönemde hangi silahları aldı, neyi amaçlıyor?

Avrupa Birliği'nin (AB) en fakir ülkeleri arasında ancak Atina yönetimi silahlanma için harcamalarını arttırıyor.

 

Ekonomisi daralsa da savunma harcamaları kesilmiyor. 2021'deki savunma harcaması NATO ülkeleri arasında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 3,82'sine denk geldi.

NATO ülkeleri içindeki en yüksek oran olarak kaydedildi. Savunma için ödediği meblağ 8 milyar dolara ulaştı. Bu paranın yüzde 38'i ekipman alımları içindi.

Yunanistan'ın silahlanma hırsı sadece uçaklar için 3,3 milyar euroya mal oldu. Fransa'dan 24 savaş uçağı aldı. 12'si Fransa Hava Kuvvetleri'nin 15 yıldır kullandığı jetlerdi.

ABD ile de anlaşmalar yapıldı. F-35 savaş uçakları gündeme geldi. Yunanistan silah tüccarları için rekabet sahasına döndü.

"FRANSA, ABD'DEN İNTİKAM ALMAK İÇİN YUNANİSTAN'A JETLERİ SATTI

Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aslında Fransa bu iş birliğini Avusturalya'ya biliyorsunuz bir denizaltı satarken Amerikan'nın devreye girmesi ile denizaltı satışının iptal edilmesi üzerine bir nevi Amerika'dan intikam almak amaçlı yaptığı bir hamleydi bu. Fransa'nın Rafale uçaklarını satmak ve bu da aslında Amerika ile Fransa arasındaki mücadelenin Yunanistan üzerinden sürdürülmesi şeklindeydi. Bunu Amerika'nın hazmedeceğini düşünmüyorum."

 

EGE PLANI

Yunan tacizine Ege'de sürekli yenileri ekleniyor. 1996'da Kardak kayalıklarında yaşanan kriz iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. Denizde ve havada it dalaşları devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yunan uçakları 27 Nisan’da ana karamıza gelerek Datça, Didim, Dalaman’da hava sahamızı ihlal etti. Siz o kadar kilometre uzaktan, Yunanistan’ın ana karasından, Türkiye’nin ana karasına gelip hava sahamızı ihlal edeceksiniz, bundan sonra bizim ne yapmamızı bekliyorsunuz? Bunların radar görüntüleri var, müttefik ülkelerle de paylaştık. Biz de 28 Nisan’da bunların karşılığını verdik." açıklamasını yaptı.

Fahri Erenel, "Yunanistan'ın 5 deniz projesi vardır bu 5 deniz projesini Megali İdea ile birleştirerek hayata geçirmek istemektedirler. Bunun başında da Türkiye asla ve asla Ege Denizi içine sokmama yer almaktadır. Yunanistan aslında bu silahlanmaya kaynak ayırırken ABD, AB özellikle Fransa gibi ülkelerin koruması altında bu faaliyetlerini sürdürmektedir." dedi.

 

YUNANİSTAN'IN ENDİŞESİ

Savunma sanayinde devrim gerçekleştiren Türkiye'de yerlilik oranı yüzde 20'den yüzde 80'lere ulaşırken 750'nin üzerinde projede de çalışmalar sürüyor.

Türkiye'nin gururu İHA ve SİHA'lar dünyanın farklı coğrafyalarında görev yapıyor. Yunanistan ise ABD ve İsrail yapımı SİHA'ları kullanıyor. Bu durum Yunanistan'ı da endişelendiriyor.

Fahri Erenel, "S-400'lerin Rusya'dan alınması Bora gibi füze sistemleri ve füze teknolojisindeki gelişmeler şu anda denizaltı sistemleri Piri Reis ve serisi olan denizaltıların, Anadolu amfibi uçak gemisi Trakya'nın şu anda kızağa konulmuş olması ve Türkiye'nin özellikle daha kısa mevzili boyutu olan denizaltılar sürat tekneleri,süratli insansız fiberglas botlar konusunda çok ileri gitmiş olması Yunanistan'ı ciddi şekilde endişelendirmektedir." şeklinde konuştu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER