Oynatma Listesi
HABERLER

Türkiye kaç adet Eurofighter alacak? İşte teknik görüşmenin detayları

Türkiye'ye yönelik olası tehditleri konuşurken, Ankara yarın önemli bir konuğu ağırlayacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yarın Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek. Gündemde Eurofighter savaş uçakları var.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, elinde önemli bilgileri canlı yayında paylaştı; Türkiye'nin F-16 süreci ile birlikte yürüttüğü bir süreç Eurofighter uçaklarının alımı, bu bir konsorsiyum. Almanya-İngiltere-İtalya ve İspanya ortaklığı. İtalya-İngiltere ve İspanya, Türkiye'ye satış konusunda olumlu. Almanya sıcak bakmıyordu ancak son dönemde Almanya da çekincelerini kaldırdı gibi görünüyor.

BEKLENTİ ANKARA'DA YÜKSEK

Eurofighter'lar için teknik görüşmelerin yapılabilmesine onay verildi. Bu önemli bir adımdı. Bir sonraki adımın artık alım süreci için onay olması beklentisi yüksek. Almanya Başbakanı Sholz, yarın İstanbul'da cumhurbaşkanı ile görüşecek. O görüşmeler sırasında Eurofighter konusunun da içeride gündeme gelmesi bekleniyor Prensip olarak Sholz'un 'evet' diyebileceği beklentisi yüksek.

Sholz'un ziyareti öncesi bu uçakların Ege'de Yunanistan'a ve Suriye'de PKK'ya karşı kullanılmaması şartı ile verilebileceği yönünde iddialar gündeme getirildi. Şart öne sürüldüğü iddialarını MSB dün yalanladı. Bu iddiaların Almanya'da olumsuz algı üretmeye çalışan bir kesim tarafından dillendirildiği vurgulanıyor.

TÜRKİYE KAÇ ADET EUROFIGHTER ALACAK?

Önümüzdeki yıl Almanya'da seçim var. Seçim sürecinde Eurofighter konusunun siyasete malzeme olmaması için yılbaşından önce konunun çözülmesi yönündeki beklenti Ankara'da yüksek. Türkiye'nin Eurofighter'larla ilgili yürüttüğü görüşmeler birebir Almanya ile değil, İngiltere üzerinden görüşmeler yürütülüyor. İngiltere, Almanya ile konuşuyor. Almanya da şu anda 'önce bir müzakere edilsin' pozisyonunda. Anlaşma sağlanırsa 40'a kadar uçak alımı söz konusu olacak. Parti parti gelecek olan bu uçaklar, ilk aşamada İngiltere'de üretilip Türkiye'ye gönderilecek. Bazı haberlerde 2. el de alınabileceği yazıldı ancak o şu anda gündemde değil. Öncelik üretimden çıkacak sıfır uçakların alınmasında. İhtiyaca göre 40'a kadar alınabilir. 35-36 uçak da alınabilir bu değerlendirilecek.

PİLOTLAR 1 YIL İÇİNDE HAZIR OLACAK

Şu an yapılan teknik görüşmeler; uçakların bakımı, sisteme girince nelerin yapılması gerektiği, yedek parçalarının nasıl stoklanacağı ve pilotlara verilecek eğitim ile ilgili. 'Bugün onaylansa 2-3 yıl içinde ilk parti Eurofighter alınabilir' deniyor. Pilotların da 1 yıl içinde hazır olacağı söyleniyor.

F-16 DAHA ÇEVİK VE HIZLI

Yazılıp çizilen maliyetler bir yana, uçaklarla beraber füze gibi mühimmatlar da alınacak ise ortalama 5-6 milyar euroluk bir maliyet tahmini var. Teknik özellikleri açısından baktığımız zaman ise F-16 ve F-35 ile kıyaslamak doğru olmaz. F-16 4. nesil, F-35 5. nesil savaş uçağı iken Eurofighter 4.5. nesil savaş uçağı. Saatte 2 bin 124 kilometre hıza sahip. Yük kapasitesi 6 bin kilonun üzerinde. F-16'dan daha çevik ve hızlı olarak bilinen uçaklar bunlar.

Türkiye hava savunma filosunu güçlendirme hedefi ile gerek F-16, gerek Eurofighter almak üzere görüşmelerini sürdürüyor. Ancak TSK'nın temel hedefi yerli ve milli üretimin ihtiyacı karşılayacak seviyeye gelmesi. Eurofihter ve F-16 seçenekleri yerli milli üretim ihtiyacı karşılayana kadar bir ara formül. Bu noktada esas enerji, KAAN'ın seri üretime geçme aşamasına gelmesine harcanacak.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER