Samsun'da iki kardeşin bir bankanın milyarlarca lirasını kendi hesaplarına aktarmasına ilişkin soruşturma İstanbul’a uzandı. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında Ekonomist Hasan Gürkan ile Hürriyet Muhabiri Musa Kesler merak edilenleri anlattı. İşte detaylar...
Hürriyet Muhabiri Musa Kesler: "Meblağ gayet büyük bir meblağ, iki tane kahramanımız var Emre Gezek ve Recep Gezek. İki kardeş birisi benzin istasyonunda çalışıyor diğeri diş teknisyeni. Bunların ortak kullandıkları bir hesap var. Birisi 26 yaşında, diğeri 31 yaşında bu zanlıların. Emre, 26 Şubat saat 10.00’da mobil bankacılık üzerinden hesaba giriyor, bakiyesi sıfır. Yatırım hesabına giriyor orada hisse senedi bölümünde para çek bölümü var. “Hisse senedinde oraya bir rakam yazdım bastım hesabına geçti” diyor.
"BANKA RED VERMİŞ"
Emre 800 milyon lira çekmiş ve banka red vermiş. Gece yarısından sonra saat 01.00’de kardeşiyle birlikte girerek hedefini büyütmüş ve 7 milyar lira yazmış. Bu miktar yatırım hesabından mevduat hesabına geçmiş. Emre ve Recep durmamışlar 7 milyar lira daha yazmışlar. Diyor ki Emre, “Hesabımızda 16 milyar lira para oldu” ne yapmışlar hemen sabahleyin gitmişler kendilerine yeni cep telefonları almışlar.
3 tane cep telefonu almışlar, bir tane lüks sayılabilecek bir araç almak için havale yapmışlar. 16 katrilyon hesaplara geçince ailelerine söylemişler. Borcu olan kim varsa haber salın demişler. 10-15 kişi gelmiş onlara paralar çıkartmışlar.
Banka görevlisi de “Yatırım hesabınızda o kadar para var mıydı?” 2 Mart oluyor Emre sabah bir yere giderken polis kontrolü oluyor. Üzerinde bir silah var Emre’nin. Emre polise “Sizin de bu kadar paranız olsaydı sizde para taşırdınız benim gibi” diyor. Polislere cep telefonundan banka hesabını gösteriyor ve bu şüphe çeken bir durumdur. Savcı gözaltı talimatı veriyor ve Emniyet’e götürülüyor.
O sırada Recep de işe gitmiş. Onu da arıyorlar o da en yakın karakola giderek ifade veriyor. “Biz kimseyi dolandırmadık, biz bu parayı devlete bağışlayacaktık. Bu bir kusursa neden bize 2 gün müdahale edilmedi” diyor. Telefonları inceleniyor, şu anda tutuklu değiller adli kontrol tedbiri var her hafta “Biz buradayız kaçmadık” diye imza veriyorlar.
PARALARA EL KONULDU MU?
Paralara banka bloke koydu. Nakit olarak aktardıkları 700 bin lira, araba ve telefon için kullandıkları bir para var. Bunu banka tahsil edecektir tabi.
Burada bankanın en büyük şansı zanlıların çok profesyonel olmamalarıdır. Profesyonel bir hacker olsalardı finansal sistemi bankacılık dışına çıkarabilirlerdi.
CEZA İLE İLGİLİ NE OLACAK?
Bilişim yoluyla bankadan hırsızlık suçu kapsamında değerlendiriliyor. Üst sınırdan mahkum olsalar artırımlarıyla birlikte 10 yıla kadar ceza verilebilir. Diğer ek maddeler de dikkate alınırsa 10 yıldan da fazla olabilir.
BU BİR HACKLEME MİDİR, YOKSA BANKANIN AÇIĞI MIDIR?
Ekonomist Hasan Gürkan ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "16 yıl boyunca bankacılık yapmış ve bankanın teftiş sürecinde yer alan profesyonel olarak böyle tutarda bir işlemi ben de görmedim. Burada benzer vakalar yaşansa da bunun basına yansıdıktan sonra büyük çaplı kamuoyunun dikkatinin çekmesinin nedeni tutardır. 16 milyar lira çok büyük bir tutardır.
Bunun neticesinden hata tespit edildiyse çözümler üretilmeye başlanıyor. Bunlar yaygınlaştırılan kod ya da test öncesinde atlanan bir test olduğunda bu tür vakaların müşteri tarafından anlaşılması durumunda suistimale konu olabiliyor.
İki tane hesabımız var aslında bunlardan bir tanesi bankanın iştiraki olan aracı kurum hesabı üzerinden hisse senedi ve kendi hesabı var. Bu iki veri tabanında bir iletişim hatası var aslında. Sistem aslında şöyle çalışıyor. Gerçekleştirilen tüm işlemler arka planda bir veri tabanı sorgulamasıyla müşteriyi cevaplıyor. Siz ATM’den para çekmek istediğinizde sizin hesabınızda bakiye olup olmadığı teyitleşiyor. Burada aracı kurum nezdinde açılan hesapla bankanın veri tabanı arasındaki hesapta analiz edilmemiş bir senaryo var. Neticesinde hepimizi şaşkınlığa uğratan 16 milyar TL gibi büyük tutarlı bir suistimal neticeleniyor.
BUNU HERKES YAPABİLİR Mİ?
Teftiş döneminde şunla karşılaşmıştım. Ortak ATM’de bir bankada hesabınız varken bankamatik kartını kullanıyorsunuz ortak ATM’den başka bir bankadan para çekiyorsunuz. Aslında kendi hesabınızda para olmadığı halde başka bir ATM’den para çekildiğini görmüştüm. Aslında bu da bir hatadır. Bu yazılımsal bir hatadır.
BUNDAN SONRA BANKA NE YAPACAK?
Söz konusu olayda bu anlamda farklı senaryolar çalıştırılacaktır. Müşteriye sunulan veri sistemi değiştirilecektir. 4 gün boyunca bunun fark edilmemiş olması önemlidir. Bir bankanın 1.5 yıllık karından bahsediyoruz. Bu hata amatörler tarafından yapıldığı için fark edildi ve çok kısa süre içerisinde düzeltilecektir."