Yeni ekonomik önlemlere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Biz ihracat yapıyoruz ve ülkemize en büyük döviz kazandırıcı faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Ciddi bir şekilde ülkemizin döviz ihtiyacını görüyoruz. Yaşanan kısa anlık artışların yaşandığı dönemden tabiki bizlerin de ülke vatandaşı olarak son derece rahatsız eden görüntü ortaya çıkıyor. Artışın pek çok yan etkisi ortaya çıkıyor. Türk lirasındaki mevduata garanti verilerek yapılan uygulama halkımız tarafından kabul görüldü. Kazandığımız para üzerinden getirideki eşitliği sağlıyorsa kendi paramızı tercih etmemiz lazım.
"DEVLER SÖZÜ VERMİŞSE YERİNE GETİRİR"
Kendi paramızın bu tür oynaklıkları yaşamadığı bir hale getirmemiz gerekiyor. İnşallah bu açıklanan paket ile önümüzdeki süreçte bizlerde önümüzü görebileceğiz. Ne getirdiğini kaybolursa telafisinin ne olacağını bizler de izliyoruz. Devletin sözü yeterlidir. Devlet sözü vermişse yerine getirir. Merkez Bankası’nın vermiş olduğu kur garantisi ile buradaki negatife düşerse telafi edileceği bir şeyler ihracatçının kaybetmeyeceği bir uygulama olması ihracatçıya kaybettirmeyecektir. Biz zaten 365 gün üreten ve ihraç eden bir kesimiz. Önümüzü görebileceğimiz bir kur olması lazım. İhracatçı fiyat verdiğinden daha düşük bir kurla karşılaşmaması zarar etmemesidir. Biz de bunu sonuna kadar destekliyoruz son derece iyi bir paket oldu.
"YOĞUN SİPARİŞLERİMİZ VAR"
Dünyada tedarik zinciri merkezi olma konumuna geldik. Elimizde işlerimi önümüzdeki yıla sarkan yoğun siparişlerimiz var. Bizim hedefimiz satmak, pazarlamak ve ihraç etmektir. Enerjimizi daha verimli şeylere kullanmak istiyoruz.
İhracatçıyı koruyan içeride belirli bir değeri koruyan süreçte gitmesi gerekiyor. Yüzde 10’luk artışlar kurumuzun gerçekleri değildir. Ben bunu daha önce de ifade ettim biz çok önemli rekorlar kırdık Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına gidiyoruz aylık 20 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Bunları görüyoruz. Bunun karşılığında ithalatımız var. Kurumuzdaki bu tür artışın köpüklüğü üzerinden gitti. Şu andaki kur aradaki maliyeti ve enflasyonu dengeleyecektir. İnanıyorum ki bu tablo söylediklerimizin paralelinde gidecek ve kur istikrarı bulacak. İçeride vatandaşlarımız da enstrümanları takip etmeden onlar da tasarruflarını değerlendirme imkanı bulacaklar.
İŞ DÜNYASI BU DURUMA NE DİYOR?
Yüksek artışlar talebi artırdı. Doğal olarak bu fiyatların arz talep nedeniyle yukarılara çıkarttı. Kurlar daha önceki fiyatlara yönelişi gerçekleştirecektir olması gereken de budur. Buradaki fiyatın üzerindeki kurdaki köpük gidince fiyatlar üzerindeki köpükte gidecektir. Enflasyon hepimizin mücadele etmesi gereken bir konudur. Hepimiz burada rahatsızız enflasyonla uğraşan biziz. Enflasyona sebep olacak her şeyi ülkemizi korumamız gerekiyor. Maliyetleri oluşturmada piyasa kurallarına uygun hareket ederek aşırı spekülatif işlemler yapmadan. Biz üreticiyiz üretimin bir stoğu olur. Ticarette ekstra kazanç yapan bir stokçuluk doğru değildir. Biz reel ticaret yapıyoruz alıyoruz işliyoruz ve karımızı alıyoruz bunun ötesindeki realiteyi piyasa kabul etmiyor. Spekülatif artışların aynı şekilde dengeye gelip fiyatların normalleşeceğini ve arz talebe göre yerini bulacağını düşünüyorum. Borsa ve emtia üzerinde döviz üzerinden rakamlar 50 liradan bugün 30 liraya düştü. Emtialarda ona göre maliyetler yapılıyor ve güncelliyor.
YENİ EKONOMİ PAKETİ ENFLASYONU FRENLER Mİ?
Bunun enflasyon için önemli bir süreç yönetimi sağlandı bundan sonraki süreçte çok olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Makine üreticisi bizlere mektuplar yazdılar yıl başından itibaren size verdiğimiz ürünlere yüzde 10 zam yaptı. Bunlar bu güne kadar gördüğümüz bildiğimiz şeyler değildir. Bu sadece bizim uğraştığımız şeyler de değildir. Dünyada emtiaların nereden nereye geldiğini görüyoruz. Bu doğal gaz ve elektrikteki akaryakıttaki zamların normale gelmesini bekliyoruz. Yapılmış zamların kurlara göre ayarlanarak düzenlenmesini ham maddenin de belirlenmesi fiyatları aşağı çekecektir. Bugünden yarına olacak bir konu değildir. Hala şu anda Covid etkilerini mutasyonlarını yaşıyoruz hala bazı ülkelerde alınan kararlar protestoları izliyoruz. Zorlu bir süreç yönetimi yapıyoruz. 2020’deki süreç yönetimi çok başarılıydı. 2021’de de dünyadaki bu süreç hepimizi etkiledi. Bütün emtialarda yüzde 100’ün üzerindeki artış ürünlere de yansıdı. Bu kurla gelen şey hepsinin önüne çıktı. Düzenleme içerisinde öngörülebilirlikle birlikte bu fiyatların da düzeltmesiyle kesinlikle burada yılın ilk çeyreğinde itibaren enflasyonda önemli bir ivme yakalanacağını düşünüyorum.