Oynatma Listesi
HABERLER

Tel Aviv'de hükümet karşıtı protesto sonrası sokaklar karıştı

Savaşın on birinci ayının dolduğu geçen hafta sonu İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ta altı rehinenin cesedine ulaşması, büyük bir öfke patlamasıyla şok dalgaları yaydı.

 

7 Ekim baskınında kaçırılan 251 rehineden yalnızca sekizini canlı kurtarabilen İsrail ordusunun Pazar sabahı yaptığı duyuru sırasında, Başbakan Binyamin Netanyahu ortalıkta yoktu. Birkaç saat sonra, önceden kaydedilmiş bir video kaydıyla kamuoyunun karşısına çıkabildi.

Öfkeli rehine yakınları İsrail genelinde grev çağrısı yaparken, akşam saatlerinde son yılların en büyük gösterilerinden biri düzenlendi. 435 bin nüfuslu başkent Tel Aviv'de sokağa dökülenlerin sayısı 300 bini buldu.

Derhal ateşkes ve rehine takası isteyen yüz binlerce gösterici Hayfa, Batı Kudüs gibi diğer şehirlerde de sokaktaydı. Tel Aviv'deki protesto sırasında şehrin ana ulaşım güzergahı Ayalon Otoyolu saatlerce trafiğe kapatıldı, polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

Göstericiler 'Polis, polis sen kimi koruyorsun', 'Utanç utanç' sloganları atarken, Başbakan Netanyahu pankart ve sloganların ana hedefinde olan isimdi.

Tel Aviv ve diğer kentlerde protestoculara karşı ses bombaları kullanan polis, onlarca göstericiyi gözaltına aldı.

NETANYAHU'NUN KORKTUĞU BAŞINA GELDİ

İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kuran ve kabinesinde birden fazla faşist bakan bulunan Başbakan Netanyahu, Hamas'ın ABD'nin ateşkes teklifini kabul etmesine rağmen masaya sürekli yeni şartlar getirerek aylardır ateşkese ayak diriyor.

CNN International'a konuşan bir yetkili ise, Netanyahu'nun ülke çapına yayılan devasa gösterilerden endişe duyduğunu söyledi.

SABAH 07.00'DE HAYAT DURDU

İsrail'de bir ateşkes ve takas anlaşması isteyen rehine yakınlarının talebiyle bu sabah genel grev başladı. Ülkenin en büyük işçi sendikası Hisdatrut ve Tel Aviv belediyesi greve katılıyor.

Histadrut Başkanı Arnon Bar David, pazartesi sabahı itibarıyla İsrail ekonomisinin tamamının genel greve gideceğini açıkladı. Sendika başkanı, "Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım. Anlaşma sağlamak zorundayız. Anlaşma her şeyden önemli" dedi.

İsrail'de bu sabah 07.00 itibarıyla başlayan genel grevde Tel Aviv, Batı Kudüs ve Hayfa'da raylı sistemler çalışmayacak, büyük otobüs şirketleri Egged, Dan ve Metropolin'e ait araçlar gün boyunca yollarda olmayacak.

Grev bölgelerinde ana okulları bile kapalı, ilk ve orta okullar yarım gün açık olacak. Hastaneler ve sağlık ocakları yalnızca acil hastalara hizmet verecek.

Sabah 08.00'den itibaren İsrail'in dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'ndan herhangi bir uçak havalanmayacak.

İsrail'deki bütün büyük bankalar grevde, büyük alışveriş merkezleri de bugün kapalı.

AL JAZEERA MUHABİRİ: ROTA DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, İsrail ekonomisinin halihazırda savaş nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini hatırlatıp genel grevin Tel Aviv yönetiminde rota değişikliğine yol açabileceğini bildiriyor.

Zira, ülkedeki en büyük 200 şirketi bünyesinde bulunduran İsrail İş Forumu grevin ana sürükleyicilerinden biri konumunda.

Times of Israel, grevin sonraki günler devam edip etmeyeceğinin henüz belirsiz olduğunu yazdı.

Rehine ve Kayıp Yakınları Forumu ise sabah saatlerinden itibaren birçok şehir, yol ve kavşakta gösteri yapmaya başladı.

İsrail savaşın başında ilan ettiği hiçbir hedefi gerçekleştiremedi. Hamas'ın yok edileceği defalarca tekrarlandı, rehineler kurtarılamadı. Kaçırılan 251 rehineden 109'u Hamas tarafından serbest bırakıldı, İsrail ordusu Gazze'den 37 rehinenin cesedini çıkardı. Ölen 37 rehineden üçünün, yanlışlıkla İsrail askerleri tarafından vurulduğu resmen açıklandı. Halihazırda Gazze Şeridi'nde 97 rehine olduğu tahmin ediliyor. İsrail'e göre, bu rehinelerden 33'ü ölü.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER