İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen için bugün yarıyıl tatili başlıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk dönemini tamamlayan öğrenciler, karnelerini almanın heyecanını yaşıyor. İkinci dönem 6 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 16 Haziran Cuma günü sona erecek. İki hafta sürecek yarıyıl tatilini moral depolayarak, dinlenerek ve eğlenerek geçirmek için her gününün çok iyi planlanması gerekiyor. Bu süreçte uzmanlar, oyun oynamanın, aile ve arkadaşlarla birlikte keyifli zaman geçirmenin, doğayı keşfetmenin önemine dikkat çekerken, öğrencilere tamamen derslerden uzaklaşmamaları uyarısında da bulunuyorlar. Ders eksiklerinin tamamlanmasının ve bol bol kitap okunmasının öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunacağını vurgulayan uzmanlar, internet ve bilgisayar kullanımının sınırlandırılarak aktivitelere zaman ayırılması gerektiğinin altını çiziyorlar.
‘Sosyal yönünü geliştirin’
Konuyla ilgili görüş aldığımız İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, tatili ‘zihinsel dinlenme’ süreci olarak tanımlayarak, öğrenmenin sadece okul ortamında ve öğretmenler eşliğinde gerçekleşen bir süreç olmadığını, öğrencilerin eğlenerek ve sosyal ortamlarda da öğrenebileceklerini belirtiyor.
Yarıyıl tatilinde çocukların ilgi alanlarına ve meraklı oldukları konulara yönelik planlamalar yapılması gerektiğini söyleyen Kutoğlu, planlama süreciyle ilgili şu uyarılarda bulunuyor: “İlk yapılması gereken bu güzel günlerin tadını çıkarabilmek için bir tatil planı hazırlamaktır çünkü kısa bir tatil de olsa öğrencilerimiz birçok farklı etkinlik yapabilirler. Ancak buradaki tatil anlayışı şehir dışına gitmek, ülke dışına, kayağa gitmek anlamına gelmemekte. Tatil, her gün yapılan rutinin dışına çıkmaktır. Bu şekilde zihinsel dinlenme gerçekleşir. Öğrencilerimiz hem bedensel ve zihinsel olarak dinlenmeli hem de öğretmenlerinin verdiği pekiştirme çalışmalarını yerine getirmelidiler ki burada önemli olan soru cevap veya testlerden uzak, roman, hikâye, şiir, gazete okumak, film izlemek, sahne performanslarına katılmak, spor karşılaşmalarını takip etmek, kısacası sosyal yönlü gelişmektir.”
‘Kültürel geziler planlayın’
Verimli geçirilen yarıyıl tatilinin aslında gelecek döneme hazırlık olduğunu kaydeden Kutoğlu, tatilde yapılacaklar listesinde ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
Tatil süresince çocuğunuza başarısız olduğu alanla ilgili sürekli hatırlatmalarda bulunup bu zamanı mutsuz ve üzgün geçirmesine neden olmayın.
Çocuğunuzla birlikte gelecek dönem için plan yapın, ortak bir karar oluşturarak onda özgüven ve sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayın.
Uyku, yemek, oyun, ödev ve dinlenme saatlerini çocuğunuzla birlikte belirleyin.
Yarıyıl tatilinde kaliteli zaman geçirebilmek için doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, çocuğun kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlayın.
Aile içi iletişimi artırmak için büyükleri ziyaret edin, ortak alanlarda birlikte etkinlik yapın, çocuğunuzun akranları ile vakit geçirmesine izin verin.
MEB’den Kış Okulu’nda ücretsiz kurslar
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yaz Okulu’nun ardından bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinde açacağı Kış Okulu’nda bilim, sanat, matematik ve İngilizce olmak üzere 4 alanda ücretsiz kurslar düzenliyor. Velilerden gelen yoğun talep üzerine harekete geçen MEB’in açacağı bu kurslar, 21 Ocak’ta başlayacak ve 5 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek. Öğrenciler, iki haftada toplam 40 saat kurs alabilecekler. Ayrıca Bilim ve Sanat Merkezlerindeki (BİLSEM) kurslar, 2 ve 12. sınıf aralığındaki tüm öğrencilere açık olacak. Öğrencilerin 16 saatlik atölye programlarından yararlanabileceği BİLSEM’lerde robotik, yapay zekâ, yazılım geliştirme, havacılık ve uzay, yenilenebilir enerji, bilimsel araştırma teknikleri, akıl oyunları gibi alanlarda 55 farklı atölye bulunuyor.
‘Ekrandan uzak durulmalı’
Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatili konu tekrarı yapmak, deneme testi çözmek için önemli bir fırsat. Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nden uzmanlar bu sürede öğrencilerin izlemesi gereken adımları şöyle sıralıyor:
Eksik konular telafi edilmeli. Konu testleriyle çalışma bittikten sonra, süre tutarak deneme sınavı yapılmalı.
Kitap okuyarak hızlı anlayabilir, hafızayı güçlendirebilir ve kelime hazinesi geliştirilebilir. Bu nedenle çocuklar yaşlarına göre her gün en az 20-40 dakika kitap okumalılar.
Televizyon, bilgisayar ve internet süreleri aşırıya kaçmadan kontrol altına alınmalı ve haftanın en az 1 günü “ekransız gün” şeklinde geçirilmeli.