Türkiye'nin en köklü kurumlarından olan Tapu ve Kadastro 175. yaşını kutlarken Genel Müdür Zeki Adlı CNNTürk'ün sorularını yanıtladı. Adlı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Pandemiden önceki seneye göre satışlarda bir artış var. Geçen seneye göre yüzde 30 artış var. Son 1 aydaki rakamlar da bir hayli artışı gösteriyor.
TAPUDA DOLANDRILMAMAK İÇİN EN ÇOK BAŞVURULAN SAHTECİLİK YÖNTEMLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Sahte vekalet, sahte veraset intikal belgesi ve sahte kimliktir. Bu sahteciliği engellemek için her biriyle ayrı ayrı tedbirler aldık. Sistem üzerinden kontrol ediyoruz. Gerçekten sistemde vekalet verilmiş mi ona bakıyoruz.
Verasetle ilgili yapılan sahtekarlıkları biz UYAP üzerinden teyit ediyoruz. Kimlikle ilgili sahtekarlıklarda nüfus ile ilgili bir sistem var onunla görüşüyoruz. Kimlik doğrulama sisteminin pilot uygulamalarını yaptık. Çipli kimlikle parmak izine bastığı an bu bilgiler nüfusla karşılaştırılıyor. Bu insan aynı kişi mi diye tespit edilip ona göre işlem yapılıyor.
Gayrimenkul devir işlemleri sadece tapuda yapılmak zorundadır. Alım satım işlemleri bizde tapu memur ile yapılan işlemlerle geçerlidir. Şu an için noterin gayrimenkul alım satımı yapma yetkisi yoktur.
Noter kanalıyla yapılan sözleşmeler iki kişiye dayalı taahhütname olabiliyor ama bu satış işlemi değildir. Tapu siciline kayıt edilmediği için geçerliliği yoktur.
Tarım arazilerinin satışı Tarım Bakanlığı’nın iznine tabidir. Arazilerin bölünmesi yasaktır. Pandemi döneminden sonra genelde insanlar müstakil yerlere kaçış, hobi bahçelerine ağırlıklı talepler arttı. Bunların resmi olarak satışı mümkün olmadığı için kooperatif olarak tek parsel alınıp kooperatif hissesi şeklinde devrediyorlar. Bunlar hukuki değildir. Hukuki olabilmesi için ruhsatlı olması ve imarlı olması lazım. Satışın fatura ile yapılması lazımdır. Devlet bunu yıkabilir. Vatandaşın hassas olmasını tavsiye ederim.
YABANCILARA KONUT SATIŞI HAKKINDA
400 bin dolar sınırı vatandaşlık almak isteyenler için alt sınırdır. Bununla ilgili prosedür İçişleri Bakanlığı tarafından yapılıp bize intikal ettikten sonra sistem işletiliyor. Vatandaş olabilmesi için bir takım güvenlik araştırmaları yapılıyor. Sit alanları olmayacak, asgari güvenlik alanları olmayacak gibi araştırmalar yapılıyor ve sonucunda ev ile arazi satışı yapmak mümkün oluyor.
SURİYELİLER MÜLK SATIN ALABİLİYOR MU?
Suriyelilerin mülk satın alması söz konusu değildir. Suriyeli biri şirket kurarsa yetkisi var. İlgili valilikten gerekli izni almalılar. Valilik bize gerekli belgeleri gönderiyor biz de satışı gerçekleştiriyoruz."