Manisa'da çekirdeksiz Sultaniye üzümünün en fazla üretildiği ilçe olan Alaşehir'de üreticiler, alternatif ürünlere yöneliyor. Akdeniz hurması ve cennet hurması adıyla da bilinen Trabzon hurmasını yetiştiren üreticiler, bölgeye has aroması ve lezzeti sayesinde yetiştirdikleri ürünlere olan talebin arttığını açıkladı. Alaşehir'de toplam 5 bin dönüm alanda yıllık ortalama 20 bin ton Trabzon hurması yetiştiriliyor. Bunun ortalama 7 bin tonunu ise 500 dönümlük alanda Trabzon hurması yetiştiren kırsal Kavaklıdere Mahallesi karşılıyor. Kavaklıdere Mahallesi'ni Horzumalayaka, Horzumembelli ve Horzumkeserler mahalleleri takip ediyor. Alaşehir'de üretilen Trabzon hurmasının yüzde 75'i kurutulurken, kalanı yaş olarak piyasaya sunuluyor. Bu yıl geçmiş yıllara oranla yüzde 20- 25 civarında rekolte yüksekliği beklenen Trabzon hurmasında kalitenin de çok iyi olması üreticinin yüzünü güldürüyor
Alaşehirli üreticiler, 4 yıl önce Trabzon hurmasında umduklarını bulamayınca, ellerinde kalan ürünlerini kurutarak da satmaya başladı. Kurusu Türk kahvesinin yanında ikram edilmeye başlanan Trabzon hurmasına ilgi, iç piyasada her geçen gün artarken, dış piyasadan da taleplerin artmaya başladığı bildirildi. Yaş olup olmaması ve kalitesine göre kilosu 3 ile 3,5 TL arasında değişen fiyatlarla satılan Trabzon hurmasının kurusu ise 30 ile 40 TL arasında alıcı buluyor. Üretici mahsulünü yaş yerine daha çok kurutarak satmayı tercih ediyor. Rusya, Ukrayna ve Sırbistan gibi ülkelere ihraç edilen Trabzon hurması için kurutma sezonunun henüz yeni başlaması nedeniyle ihracat için yeni bağlantıların yapılmadığı belirtildi.
Geçen yıla göre talep iç piyasada 2 kat arttı. Eskiden evlerin terasları, balkonları ve bahçelerinde kurutulan Trabzon hurmaları için artık seralar kurulmaya başlandı. Trabzon hurması üreticisi ve pazarlamacısı Hüseyin Yılmaz, Kavaklıdere Mahallesi'nde kurduğu 200 metrekarelik serada ürünü, modern bir şekilde kurutmaya başlayarak, yöre üreticisine öncülük etti.
Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu Kavaklıdere Mahallesi'ni ziyaret edip, dalından Trabzon hurması hasadı yaptı. Üretici Hüseyin Yılmaz'ın serasını gezip bu ürünün kurutulmasını yerinde gördü ve bilgi aldı. Alaşehirli üreticiyi sera tipi kurutma ile tanıştıran Hüseyin Yılmaz, "Trabzon hurmasını serada kurutmaya başlayarak daha sağlıklı ve kaliteli ürün almayı hedefledim. Böylelikle ürünü doğrudan gelen güneş ışınları ve tozdan korumuş oldum. Trabzon hurmasını kurutmak, hava şartlarına göre 20 ile 45 gün sürüyor" dedi.