Oynatma Listesi
HABERLER

Savaşta bir ilk, Tel Aviv'e füze ateşlendi!

İsrail'in Pazartesi günü geniş çaplı hava saldırılarıyla şiddetlenen savaşta, Salı akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir bina vuruldu.

Hizbullah'ın Beyrut'taki kalesi Dâhiye semtindeki hava saldırısının hedefinde, füze sistemlerinin başındaki İbrahim Kubeysi vardı. Hizbullah gece yarısına doğru Hacı Ebu Musa lakaplı komutan Kubeysi'nin öldüğünü doğruladı.

İsrail savaş uçakları gece yarısı ise Beyrut'un güneyindeki kıyı kasabalarını bombardımana tuttu. Ciyeh ve Saadiyat gibi kasabalar vurulurken, Beyrut'taki AFP muhabirleri patlamaların başkentten duyulduğunu bildirdi.

Lübnan haber ajansları, İsrail saldırılarının sabaha karşı da devam ettiğini, yalnızca güneydeki kasaba ve şehirler değil sınırın 100 kilometre uzağındaki Bekaa Vadisi'nin de hedef alındığını aktardı.

Saldırıların üçüncü gününde Lübnan'daki can kaybı 569'a çıkarken, yarım milyondan fazla insanın evlerini terk ederek İsrail sınırının bulunduğu güneyden kuzeye doğru kaçtığı tahmin ediliyor.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Oliver Marsden, Lübnan'ın başkentindeki havayı 'çok gergin' olarak tanımlıyor. Beyrut'tan ayrılmayı düşünen insanlarla konuştuğunu belirten Marsden, başkenti terk etmeyi düşünenlerin dağlara belki de daha kuzeye gitmeyi planladıklarını bildirdi.

Beyrut'ta halihazırda 252 okul güneyden kaçanların kullanımı için barınak haline getirildi ve 27 bin kişi bu okullara sığındı.

TEL AVİV'DE PANİK

İsrail tarafında ise bu sabah ilk kez başkent Tel Aviv'de sirenler çaldı, insanlar panik halinde sığınaklara koştu.

Hafta sonundan bu yana İsrail'in stratejik liman şehri Hayfa'yı vuran Hizbullah, ilk kez başkent Tel Aviv'i hedef aldı. Sabaha karşı 06.30 sularında hem İsrail'in kuzeyi hem de Tel Aviv çevresinde duyulan siren seslerini patlamalar izledi.

Tel Aviv sakinlerine sığınaklara gitme talimatı verilirken, İsrail ordusu Hizbullah'ın ateşlediği bir karadan karaya füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. İsrail medyası, füzenin David's Sling hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu yazdı.

Hizbullah ve İsrail ordusu, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyordu. Geçen hafta Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması, savaşı yeni bir boyuta taşıdı.

Onlarca Hizbullah üyesinin öldüğü saldırıların ardından, Lübnanlı grup bugün 8 Ekim'den beri ilk kez Tel Aviv'i hedef aldı.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasında kuş uçuşu en az 120 kilometre var.

Cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın televizyonu El Menar, Tel Aviv'deki Mossad karargahına Kader 1 adlı balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.

En az 1 milyon İsraillinin sığınaklara koştuğu bilgisini veren El Menar televizyonu, Kader 1 füzesinin saat tam 06.29'da ateşlendiğini, bunun Hamas'ın 7 Ekim baskınıyla aynı dakika olduğunu vurguladı.

El Menar ayrıca, füzenin hedefindeki İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın hem Hizbullah komutanlarını hedef alan suikastlar hem de çağrı cihazı ve telsizlerin patlamasından sorumlu olduğunu belirtti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER