Ukrayna'nın haftalardır beklenen karşı taarruzunun sinyalleri doğu cephesinden gelmeye başladı, Kiev yönetimi artık neredeyse haritadan silinen Bakhmut çevresinde birliklerin ilerlediğini duyurdu. Bakhmut, aylardır çatışmaların merkezi konumunda. Stratejik olarak büyük bir önemi bulunmayan kent, savaşın sembolik bir noktası olarak önemli hale geldi.
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, yayımladığı sosyal medya gönderisinde, "Zorlu direnişe ve düşmanın pozisyonunu koruma çabalarına karşın, askeri birimlerimiz birkaç yönde ilerleme katetti" dedi.
Açıklanan verilere göre Ukrayna birlikleri, birkaç noktada 100 metre ile 1,6 kilometre arasında değişen mesafelerde Rus birliklerini geriletti. Rus paralı asker şirketi Wagner ise Mayıs sonunda kenti ele geçirdiğini duyurmuştu.
Ukrayna birliklerinin bir karşı saldırı harekatına girişmesi uzun süredir bekleniyordu. Ancak Ukraynalı yetkililer, Bakhmut'taki askeri hareketliliğin bu anlama gelip gelmediğini açıklamadı.
Kiev yönetimi, karşı taarruzun önceden duyurulmayacağını belirtiyor. Bölgedeki askeri hareketlilik, söz konusu hamlenin başlamış olabileceği yorumlarına neden oldu.
Rusya ise yine Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te yeni bir saldırıyı püskürttüklerini iddia etti.
Donetsk bölgesi, savaşın başından bu yana en uzun süren ve en şiddetli çatışmalara sahne oluyor ve Bakhmut doğu cephesinde en fazla kaybın verildiği muharebe oldu.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ise, gece yarısı gökyüzünde patlayan füzeler şehri sarstı. Kiev'i bir kez daha füze yağmuruna tutan Rus ordusu, havalanan Tu-95MS stratejik bombardıman uçaklarından X-101/555 füzeleri de ateşledi. Hazar Denizi üstünden ateşlenen X-101/555'ler de dahil 20'den fazla füze Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından gökyüzünde imha edildi. Havada parçalanan füzelerden birinin enkazı ise, Desnyansky semtindeki bir yola düştü ve çevredeki dükkanların pencerelerinin kırılmasına yol açtı.
Sabaha karşı, güneydeki Herson'dan korkunç bir haber dünyaya yayıldı. Rus işgalcilerin ele geçirebildiği tek bölgesel başkent olan Herson, geçtiğimiz yıl sonbaharda Ukrayna ordusu tarafından geri alındı. Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alan Herson yakınlarındaki Kakhovka Barajı, Rus ordusu tarafından patlatıldı.
Daha önce de saldırılara uğradığı iddia edilen barajın bu kez havaya uçtuğu önce Ukrayna tarafından duyuruldu, peşinden Ruslar da söz konusu bilgiyi doğruladı.
Barajın patlamasıyla bölge sular altında kaldı, Ukraynalı yetkililer Dnipro Nehri'nin kıyısındaki Herson'da tahliyenin başladığını belirtiyor. Su seviyesinin beş saat içerisinde kritik seviyeye ulaşması bekleniyor ve Dnipro kıyısında yaşayanlar kaçıyor.
İngiltere'nin Ukrayna Büyükelçisi Dame Melinda Simmons, barajdaki yıkımı gösteren bir video görüntüsünü sosyal medya hesabından retweet etti. Aynı görüntü, ilerleyen dakikalarda Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy tarafından da paylaşıldı.
Barajın 'Rus teröristler' tarafından imha edildiğini belirten Zelenskiy, Acil Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni topladığını da ekledi.
Devasa barajın bulunduğu bölge, Ruslar tarafından kontrol ediliyordu. Rus haber ajansı TASS, beklendiği gibi barajın Ukrayna saldırısına uğradığını bildirdi.
Baraj, Ukrayna'nın muazzam Dnipro Nehri'ni geçerek devasa su rezervuarına set çekiyor. Barajın kendisi 30 metre yüksekliğinde ve yüzlerce metre genişliğinde. 1956 yılında Kakhovka hidroelektrik santralinin bir parçası olarak inşa edildi.
İçerdiği devasa rezervuar, Utah'daki Büyük Tuz Gölü ile yaklaşık aynı hacme sahip. Barajın patlaması, Ukrayna kuvvetlerinin 2022'nin sonlarında yeniden ele geçirdiği Herson da dahil olmak üzere, altındaki yerleşim yerlerini su basmasına yol açabilir.
Rezervuardan gelen su, güneyde Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım Yarımadası'nın su kaynağı. Yanı sıra kuzeyde Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya Nükleer Santralini besliyor.
Ayrıca Kahovka Hidroelektrik Santralinin çalıştırılmasına da yardımcı oluyor. Barajın yıkılması, Rusya'nın bu yılın başlarında hayati altyapıyı haftalar boyu hedef alması sonrası, Ukrayna'nın devam eden enerji sorunlarının katlanarak artmasına sebep olabilir.
Ayrıca, Kırım'ın da dahil olduğu güney Ukrayna'nın çoğuna ihtiyacı olan suyu sağlayan kanal sistemini de mahvetme tehlikesi var.
Bir yıl içerisinde iki kez el değiştiren Herson, Vladimir Putin için 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgalinde en ağır mağlubiyetin yaşandığı yer oldu.