Beyaz Saray olayı kınadı ve yardım konvoylarının “yağmalanmasını öfkeyle karşıladıklarını” söyledi. Saldırının arkasındaki grup, Gazze’de İsraillilerin rehin tutulmaya devam edilmesine karşı eylem yaptıklarını açıkladı.
Sosyal medyadaki doğrulanmamış videolarda, eylemciler kamyonlardaki yiyecek kolilerini yere atarken ve üzerlerinde tepinirken görülüyor. Bazı videolarda ise, ilerleyen saatlerde araçlar ateşe veriliyor.
İsrail medyası, eylemi düzenleyenleri "İsrailliler rehin tutulurken Gazze’ye yardım gönderilmesini durdurmayı amaçlayan sağcı bir grup" diye tanımladı.
AFP Haber ajansına konuşan bir protestocu, “diğer askerleri ve İsrail vatandaşlarını öldürmeye çalışan Hamas’a giden yardım kamyonları olduğu için” kontrol noktasına gittiğini söyledi.
33 yaşındaki Hana Giat “İsrailli rehineler canlı ve sağlıklı olarak geri dönene dek Gazze’ye gıda girmemesi gerektiğini” belirtti. Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan Tzav 9 adlı grubun açıklamasında bazı eylemcilerin yaptıklarını tasvip etmediklerini belirtti ve “Hareketimizin değerleriyle örtüşmeyen bazı eylemler yapıldı” denildi.
Ancak grup “yardım konvoylarını engellemenin etkili ve pratik bir adım olduğunu ve “son rehine dönene dek yardım yapılmamasını” istediklerini belirtti.
Avukatlarına göre, aralarında reşit olmayan bir kişinin de bulunduğu dört eylemci gözaltına alındı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan eylemcilerin davranışının “tamamen ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu” söyledi. Sullivan ayrıca, Beyaz Saray’ın kaygılarını “İsrail hükümetinin en üst düzey isimlerine” ilettiğini ifade etti.
ALMANYA: UTANÇ VERİCİ
Almanya'nın İsrail Büyükelçisi Steffen Seibert yardım konvoylarına yönelik 'utanç verici' saldırıları kınadı ve şöyle dedi:
"Yardım kamyonlarına baskın yaparak gıdanın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemek utanç vericidir. Bu durum kesinlikle İsrail'in rehineleri serbest bırakma ve ülkeyi Hamas terörüne karşı koruma davasına yardımcı olmayacaktır"