Putin rejimi, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı acımasız savaşını tüm hızıyla sürdürürken, Rusya ile Batı arasındaki gerilimi daha da artırarak, güç gösterisi olarak test ettiği korkunç nükleer 'Şeytan II' füzesini sonbaharda konuşlandıracağını duyurdu.
AVRUPA'DAKİ HEDEFİ VURABİLİR
Sarmat füzesinin dünyanın en uzun menzilli kıtalararası balistik füzesi olduğu ve 11 bin 200 mil uzaktaki bir hedefi vurabildiği söyleniyor. Bu da Rusya'nın, ABD ve Avrupa'daki hedefleri kolayca vurabileceği anlamına geliyor.
"FRANSA'YI YOK EDEBİLİR"
Batılı askeri uzmanlar, Sarmat'ın 10 veya daha fazla nükleer savaş başlığı taşıyabileceğini söyledi. Yani Rusya, tek bir saldırıda Britanya veya Fransa büyüklüğündeki bölgeleri kolayca yok edebilir.
Ancak analistler, Putin'in Roscosmos uzay ajansı başkanı Dmitry Rogozin tarafından açıklanan hedefin iddialı olduğuna inanıyor çünkü Moskova ilk test fırlatmasını Çarşamba günü bildirdi ve füze konuşlandırılmadan önce daha fazla teste ihtiyaç duyulacak.
Finansman ve teknik sorunlar nedeniyle yıllarca süren gecikmelerin ardından gerçekleştirilen bu haftaki test, Ukrayna'daki savaşın ABD ve müttefikleri ile 1962 Küba füze krizinden bu yana en yüksek seviyelerine çıkan gerilimlere yol açtığı bir zamanda Rusya'nın güç gösterisine işaret ediyor.
Rogozin, Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda, füzelerin Moskova'nın yaklaşık 1.860 mil doğusunda, Sibirya'nın Krasnoyarsk bölgesinde bir birimle konuşlandırılacağını söyledi. Sovyet döneminden kalma Voyevoda füzeleriyle aynı yerlere ve aynı silolara yerleştirileceklerini, bunun 'devasa kaynak ve zamandan' tasarruf sağlayacak bir şey olduğunu ekledi.
Rogozin, "Süper silahın" piyasaya sürülmesinin, Rusya'nın çocuklarının ve torunlarının önümüzdeki 30-40 yıl boyunca güvenliğini garanti edecek tarihi bir olay olduğunu da ileri sürdü.
Batı'nın nükleer savaş riskiyle ilgili endişesi, Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna'yı acımasız işgalini başlatmasından bu yana arttı. Rus lider eski Sovyet devletine girdiğinde, ulusunun nükleer caydırıcılıklarına atıfta bulundu ve Batı'yı herhangi bir büyük müdahalenin 'tarihtehiç karşılaşmadığınız sonuçlara götüreceği' konusunda uyardı.
Geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres uyarıda bulundu ve "Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden olasılık alanına döndü." ifadelerini kullandu.
Putin, RS-28 Sarmat'ın fırlatılmasını Rusya ordusu için 'büyük, önemli bir olay' olarak nitelendirdi ve silahın tüm modern savunma sistemlerinin üstesinden gelebileceğini iddia etti. Ancak ABD, testi 'rutin' olarak nitelendirdi ve küresel bir tehdit olduğunu reddetti.
Kuzey Rusya'daki Plesetsk Cosmodrome tesisinden fırlatılan füzenin savaş başlıkları, Kamçatka yarımadasındaki Kura atış menzilindeki 3 bin 600 mil uzaktaki hedefleri vurdu. Rusya'da televizyonda yayınlanan açıklamalarda Putin, ordusunu tebrik etti. Rus lier şu ifadeleri kullandı: "Bu gerçekten eşsiz silah, silahlı kuvvetlerimizin savaş potansiyelini güçlendirecek. Rusya'nın güvenliğini dış tehditlere karşı sağlayacak. Ülkemizi tehdit ederken iki kere düşünün."