Oynatma Listesi
HABERLER

Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Buna göre, banka politika faizini yüzde 14 oranında sabit bıraktı. Peki ekonomistler alınan faiz kararı için ne diyor? İşte cevabı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullandı: "Salgında varyantlar ve artan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

 

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirmektedir.

ENFLASYONDAKİ YÜKELİŞTE NE ETKİLİ OLDU?

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.

 

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

 

"SUNİ ENFLASYON ARTIŞLARINDAN SÖZ EDİLİYOR"

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Beklediğimiz bir karardı ama burada açıklamalar önemli. Dezenflasyonist sürecin başlangıcıyla ilgili Merkez Bankası mesajlar veriyor. Var olan enflasyonun sebeplerinin üzerinde de duruyor. Suni olarak enflasyon artışlarından da söz ediliyor.

Enflasyonun üzerindeki kaynakları hafifletmeye çalışıyor. Dünyada birtakım ürünler yükseldiği için içeride mücadele ediyorsunuz. Bu nedenle Merkez Bankası da bu politikaları birlikte yürütmek zorundadır. Biz faizleri düşük tutuyoruz ama düşük tutuş piyasalara ne kadar yansıyacak bunun da takip edildiği söyleniyor.

Küresel çapta enflasyona dikkat çekiliyor. Enerji, gıda ve tedarik sorunlarının devam ettiği söyleniyor. Küresel çapta bu üç sorun devam ettiği sürece faizin pas geçeceğini söylüyor.

 

MERKEZ BANKASI’NIN KALICI LİRALAŞMAYI TEŞVİK EDEN ADIMLAR NE OLUR?

Merkez Bankası son iki metninde de liralaşmaya vurgu yapıyor. Dövizdeki oynaklık bütün fiyatları etkiliyor. Dövizdeki oynaklık giderildiği sürece hem enflasyonda kalıcı iyileşme yaşanır hem de faiz kararları rahatlıkla alınabilir."

Ekonomi Yazarı Sadi Özdemir ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Faizi artırmak ekonomide birçok şeyi sıkıntıya sokuyor. Şu ana kadar konuştuğumuz tüketici, konut kredilerinde faizlerin düşmemesi üretenleri olumsuz etkiliyor. Herkesin küresel olarak bir faiz problemi var bunu da aşmak için zamana ihtiyaç vardır.

"ALINAN ÖNLEMLER KUR ATAKLARINI DURDURDU"

Bu enflasyona bağlı aynı zamanda bizim için kura bağlı. Siz faizi düşürürseniz kurlar atak yapar bu enflasyonu yükseltir. Alınan önlemler kur ataklarını durdurdu. Dolayısıyla enflasyonla mücadele ediyoruz. Kamu tarafı üzerine düşeni yapıyor. İşletmelerin, marketlerin ürün sağlaması gerekiyor. 1 ay içerisinde pek bir şey değişmedi. Gelecek ay biraz daha iyi şartlar oluşur.
Çift haneli enflasyon sürecinin bitmesi lazımdır."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER