Oynatma Listesi
HABERLER

Kuzey cephesi alev alev! Jet saldırısına füze yağmuruyla misilleme

Kamikaze drone saldırısının bir subayı öldürmesi üzerine İsrail Lübnan'ın 100 km derinindeki Bekaa'yı vurdu, kalesi hedef alınan Hizbullah ise sabah saatlerinde onlarca füze ateşledi.

Sınırı aşan kamikaze silahlı insansız hava aracı sürüsünün bir İsrail üssünü vurup askerleri öldürmesi, kuzey cephesindeki savaşı Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi'ne taşıdı.

İsrail jetleri Pazartesi akşamı Lübnan-Suriye sınırındaki Bekaa'yı bombardımana tuttu. Uluslararası haber ajansı AFP, İran destekli gruba yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail savaş uçaklarının Hizbullah'a ait silah depolarını hedef aldığını bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde hava saldırısı sonrasında gökyüzüne alev toplarının yükselip geceyi aydınlattığı ve devasa duman bulutlarının oluştuğu görüldü. İsrail, silah depolarının vurulmasıyla diğer patlamaların tetiklendiğini söylüyor.

Bekaa Vadisi İsrail sınırına kuş uçuşu 100 kilometre uzaklıkta ve 8 Ekim'den bu yana devam eden sınır çatışmasında daha önce de birkaç kez hedef alındı. Bölgenin İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ne mesafesi ise, 70 kilometre.

Bekaa'dan hemen sonra İsrail jetleri Lübnan'ın güneyindeki Taybe ve El Mensuri'de de hava saldırıları gerçekleştirdi.

Salı sabahı ise İsrail'in kuzeyindeki yerleşimlerde hava saldırısı sirenleri çaldı, ordu Golan Tepeleri ve Yukarı Celile'ye Hizbullah'ın 40 roket ateşlediğini bildirdi. Hizbullah füzelerinin bazıları hava savunma sistemleri tarafından engellendi.

Lübnanlı yetkililer, Hizbullah'ın en güçlü olduğu bölge olan Bekaa'daki İsrail saldırılarında en az sekiz kişinin yaralandığı bilgisini verdi. Yaralılardan altısı Lübnan, ikisi Suriye vatandaşı.

İsrail'in Pazartesi günü Akdeniz kıyısındaki Sur kentinde bir aracı hedef aldığı silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısında da en az bir can kaybı var.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, sınıra yakın konumdaki Hula'da gerçekleşen bir diğer saldırıda iki savaşçısının öldüğünü doğruladı.

Pazartesi günü Lübnan sınırına sızmaya çalışan İsrail birliklerini püskürttüğünü duyuran Hizbullah, Yaara ve Akra'da iki İsrail üssüne kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla eş zamanlı saldırdı. Hizbullah'ın açıklamasına göre, söz konusu üslerde birçok İsrail askeri öldürüldü.

İsrail jetleri ise başkent Beyrut'un üstünde güpegündüz ses duvarını aşarak uçtu, bombardıman sesine benzeyen gürültü çığlıkların yükselmesine neden oldu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu Fuad Şükür'ün 30 Temmuz akşamı Beyrut'ta İsrail suikastına uğraması, onuncu ayı çoktan dolan çatışmayı topyekun bir savaşa çevirme riski taşıyor. İran destekli grup henüz Şükür için bir misillemede bulunmadı ancak İran ve diğer bölgesel müttefikleriyle birlikte intikam alacağını birçok kez yineledi.

LÜBNAN TELEVİZYONU: MİSİLLEMENİN ÖNÜ AÇILDI

Lübnan televizyonu El Cedid, Pazartesi günü ekrana taşıdığı haberinde ateşkes müzakerelerinin başarısız olması üzerine Hizbullah'ın misilleme için önünün açıldığını aktardı.

Habere göre, ateşkes müzakerelerini baltalamakla suçlanmak istemeyen grup görüşmelerin sona ermesini bekledi ve şimdi kısıtlamalardan kurtuldu. El Cedid televizyonu, Hizbullah'ın Fuad Şükür suikastına yanıtının hazır olduğunu ve zamanlamanın beklendiğini de ekledi.

8 Ekim'de başlayan çatışmasında Hizbullah 400'den fazla üyesini kaybetti, İsrail saldırıları aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin de olduğu 132 sivili katletti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER